Stormland i godt vejr

·

·

Jeg er på forlænget weekend i Sverige. En weekend uden drukture og en weekend uden tv. Sidstnævnte er de fleste af mine weekender, men ikke desto mindre.

Det betyder selvfølgelig masser af afslapning, gåture i skoven og ikke mindst skønlitteratur og rødvin foran en utæmmelig brændeovn, som er garant for en stuetemperatur på mindst 40 grader til alle tider. Det kan både vi og vældet af mus lide.

Nå, men lige nu læser jeg Hallgrímur Helgasons “Stormland”. Den passer perfekt ind. Hovedpersonens mor er lige død. Hun så altid en masse skod-tv og havde det altid allerhelvedes varmt i stuen:

Materialismen har lært os at tænke på kroppen, har lært os, at skodmad er skadelig for den. Åndelig usundhed er dog langt farligere. Ingen overlever ret længe sjælens død. Det var ikke disse tre hundrede og treogfyrre tusinde cigaretter, der skabte proppen i mors kranspulsåre, men snarere tredive tusinde timers dårligt tekstet idioti. Mor var fjernsynsnarkoman. Åndelig heroinmisbruger. Ingen kunne hjælpe hende.

Den slags er vi ret glade for. Burde næsten fejre det med en rød Marlboro (moderens mærke). Har dog ingen. Det må blive en ostemad. Har vist ikke andet.


%d bloggers like this: