Stormland i godt vejr

Jeg er på forlænget weekend i Sverige. En weekend uden drukture og en weekend uden tv. Sidstnævnte er de fleste af mine weekender, men ikke desto mindre.

Det betyder selvfølgelig masser af afslapning, gåture i skoven og ikke mindst skønlitteratur og rødvin foran en utæmmelig brændeovn, som er garant for en stuetemperatur på mindst 40 grader til alle tider. Det kan både vi og vældet af mus lide.

Nå, men lige nu læser jeg Hallgrímur Helgasons “Stormland”. Den passer perfekt ind. Hovedpersonens mor er lige død. Hun så altid en masse skod-tv og havde det altid allerhelvedes varmt i stuen:

Materialismen har lært os at tænke på kroppen, har lært os, at skodmad er skadelig for den. Åndelig usundhed er dog langt farligere. Ingen overlever ret længe sjælens død. Det var ikke disse tre hundrede og treogfyrre tusinde cigaretter, der skabte proppen i mors kranspulsåre, men snarere tredive tusinde timers dårligt tekstet idioti. Mor var fjernsynsnarkoman. Åndelig heroinmisbruger. Ingen kunne hjælpe hende.

Den slags er vi ret glade for. Burde næsten fejre det med en rød Marlboro (moderens mærke). Har dog ingen. Det må blive en ostemad. Har vist ikke andet.

9 thoughts on “Stormland i godt vejr”

 1. Havde det ikke været for min slukne pengetank (ikke tank som i kampvogn forstås) havde jeg for længst erhvervet mig denne bitre islændings vulkanøse vredes-udbrud. Og da bogklubben fristede med et tilbud på Stormland til 200kr, måtte jeg stirre ind i mit tomme køleskab i ca. en halv time for at overbevise mig om at når jeg ikke fik mad i den uge, så nytter det altså ikke med endnu en uges gastromisk ørkenvandring.
  Nåmmen pointen var blot den, at jeg ufatteligt gerne vil gennemsyres af Hallgrímur Helgasons helgrimme morbiditet, og derfor ydmygt vil spørge om jeg ikke må låne Stormland når jeg skal ned til caféerne i Ljublianas forårssolskin?

 2. Hallgrimur er for sej! Nød hvert eneste øjeblik af "Islands forfatter", og glæder mig som en tv-junkie til mit næste litterære fix.

 3. @Enur: Selvfølgelig skal Ljubljana gracieres med lidt nedtrykt Islandsk anarki. Jeg vil jo nærmest blive skuffet, hvis du ikke låner den med derned. Historier om kampen mellem kommunismehegemoni og forbrugerfascisme må om noget sted være fedt at læse et sted som Ljubljana. Permission granted.

  @nivå-niller: Du er selvfølgelig også meget velkommen til at låne, hvis du ikke selv har investeret. Har du selv "Islands forfatter"? Så ville jeg måske gerne låne 🙂

 4. @Ricco: Personlige lånebøger er da langt federe end biblioteksbøger, som er pakket irriterende ind, og som man har noia over at tage med til udenlandske destinationer. Generelt: Bøder stinker. Jeg er herrerimelig med mine tilbagebetalingskrav 🙂

 5. Ved ikke hvilke ord de kommer i kaffen på Island, men de har ihf så ufatteligt mange forfattere som er ufatteligt meget federe end vi. Vores fineste kort er p.t. Naja Marie Aidt, kan det nogensinde synke lavere?! Har faktisk læst Bavian, og vil hellere bo 14 dage i abeburet end tvinges til at læse flæbe-novellerne igen.

  @ Ricco: Der hvor jeg bor skal man vente 5-6 uger i kø, men det kræver jo også at eksemplarerne bliver afleveret rettidigt tilbage. Dernæst har jeg næsten ingen kvaler med at smide Renés bøger væk – bøden kan vel ligges af.. 😉

 6. Jeg har da også Stormland liggende og vente (på at jeg bliver færdig med Bo Hamburgers selvbiografi – man skal jo varme op til Fleche-Wallone), men du er selvfølgelig velkommen til at låne Islands Forfatter. Jeg driver business uden penge og sexbøder.

  …så det er faktisk en temmelig dårlig og kedelig business jeg driver.

Comments are closed.

Scroll to Top