Skat, Digital Signatur og statscertificeret spam

Der er noget helt galt med Det Digitale Danmark. Jeg bliver sgu lidt træt, når staten skal forvalte vore penge på digitale løsninger. Ikke altid, bevares. Jeg laver nu engang selv noget af det. Og det er jo forrygende godt og sindssvagt billigt. Og alt sådan noget selv- og firmapromoverende fis.

Men Digital Signatur! Arrgghhh. Hvordan vandt den idé nogensinde noget som helst udbud? Digital Signatur er udtænkt af hæmorideprægede aber og implementeret af en überamøbisk 3. klasse på skoletur på Bornholm (no offence, Bornholm. Eller, jo. Lidt). Der er INTET smart ved den løsning. Man skal helt klart helst sidde ved sin egen computer for det er åhhh så vigtigt, at man ejer sin egen computer for at tale med det offentlige. Derudover skal man en gang for alle vælge browser. Ups, kom du til at bestille en Internet Explorer-browser-digital-signatur? Så er du bundet indtil du næste gang har en flok formiddage til overs til at få en ny.

Når man så kobler Digital Signatur med ubehjælpelig korrespondance fra Skat, er man ilde stedt. Jeg kom i dag hjem til en e-mail fra Skat, som var lige så lang som dødehavsrullerne. Og væsentligt kedeligere, forstås. Men emnelinjen var ganske oplysende: “Skattemappen er åben – se din årsopgørelse (jour.nr x012yz3)”.

Først og fremmest aner jeg ikke hvad en skattemappe er, og hvad den kan, når den er åben. Derudover giver et journalnummer mig idéen om, at jeg har klaget over et eller andet og nu får respons. Det har jeg ikke gjort. Hovedbudskabet viste sig dog blot at være det simple – emnets mellemstykke – at jeg kunne se min årsopgørelse. Det var dejligt, tak.

Efter en slåskamp med min digitale signatur forsøgte jeg mig med personnummer-kodeord i stedet. Det viste sig, at jeg bruger et af de tre kodeord, jeg bruger til ALT. Hvad skete der med den digitale signaturs ulogisk (og i øvrigt ikke-opnåede) høje sikkerhedsniveau?

Nå, men bundlinjen og største irritationsmoment er og bliver, at min årsopgørelse slet ikke er klar. Tak for spammail, Skat!


Posted

in

by

Comments

10 responses to “Skat, Digital Signatur og statscertificeret spam”

 1. emme avatar

  Jeg synes faktisk en del af SKATs mails fungerer, selvom de er lidt lange. Og jeg logger glad ind uden Digital Signatur, jeg venter til de får modnet deres dims, ligesom jeg ikke gider læse biblen fordi jeg venter på at den kommer som film.Og en skattemappe er faktisk ret smart, selvom du er sur på den nu, René 🙂
  Faktisk burde jeg ikke være glad for SKAT – jeg var en af de 100.000 danskere der fik slettet mit skattekort i januar, og hvor der ikke var nogen backup. Det tog tid at pusle mit fradrag sammen igen, skulle jeg hilse og sige.

 2. René avatar

  En e-mail der fortæller mig, at jeg kan se noget, der ikke eksisterer, virker ikke. Punktum.

  Hvad er en skattemappe? Og kan jeg forventes at skulle vide det? Måske det bare er navnet på deres "min linkoversigt". Dvs. mine skatteoplysninger?

  Og nej, du sælger dem altså ikke særlig godt. Jeg synes faktisk at kunne forstå på din ellers ganske glade kommentar, at vi er enige om, at Digital Signatur ikke virker og at Skat laver eklatante fejl, selv om netop disse to statslige tjenester har fået skudt ekstremt mange mio. efter sig?

  Jeg tror du er biased. Får du penge tilbage i skat? 🙂

 3. Kristian avatar
  Kristian

  Lidt of topic, men alligevel: Biblen findes altså på film…. hvem husker ikke storfilmen "The Passion of Christ".

  I øvrigt gjorde min kæreste mig opmærksom på, at hendes digitale signatur var blevet for gammel og dermed ikke kunne bruges, da hun her aktuelt ville tjekke, om hun havde noget tilgode. Dette øger ikke just tiltroen til ‘dimsens’ funktionalitet.

 4. René avatar

  Man må heller ikke glemme Jens Jørgen Thorsens "Jesus vender tilbage" 🙂

 5. Morten avatar

  Jeg må have været heldig. Min digitale signatur kan jeg importere i både IE og FireFox. 🙂 Virker begge steder. Bestilte den vist via TDC for nogle år siden.

 6. Søren Lynge avatar
  Søren Lynge

  Altså Rene… Mit argumentationsgrundlag er forsvindende lille, da jeg nærmest er ignorent inden for dethersens computer. Men, jeg kunne godt logge på gennem den mail, jeg modtog. Både hjemme og på Uni hvor de anvender Mozilla. 
  At jeg så skylder 6700,-, som jeg ikke har på grund af dette SU-helvede, betyder at jeg jo er godt og grundig taget i min efterhånden runde og (for) bløde numse!! 

 7. Ricco avatar

  Digital Signatur er lort. Punktum.

  Desuden er den pisse diskriminerende. Skal man som udenlandsdansker have en, skal den bestilles hjem til det nærmeste konsulat og udleveres kun ved fremvisning af pas og x antal 100 kr.

  Heldigvis kan man da bare logge på med personnummer og en god, gammeldags usikker kode. Vorherre til hest…

 8. Niels MLP avatar

  Jeg læste din titel som "Skat, Digital Signatur er statscertificeret spam", og var egentlig mest interesseret i, hvilken skat du refererede til 😉

  Ellers er jeg ret enig: Jeg har også lige fået en mail fra en afsender, der præsenterede sig som "tastselv" med meddelelse om at min årsopgørelse skulle være i en åben mappe, men viser sig slet ikke at være klar endnu. Og jeg føler helt klart jeg har brugt mere tid på at installere og opdatere Digital Signatur end jeg har brugt på rent faktisk at bruge den…

 9. Jonas avatar

  Jeg er for en gangs skyld også enig med dig, René. SKATs mail var alenlang. Alt for alenlang. Jeg læste den ikke, men loggede (uden problemer – har taget besværet for længe siden…) på SKATs hjemmeside for at se, at min årsopgørelse endnu ikke var klar…

  Mailen er nu arkiveret og jeg har planlagt at glemme alt om den. Jeg får nok en rigtig (læs: ikke-spam) mail når opgørelsen rent faktisk ER færdig…