Skat, Digital Signatur og statscertificeret spam

·

·

Der er noget helt galt med Det Digitale Danmark. Jeg bliver sgu lidt træt, når staten skal forvalte vore penge på digitale løsninger. Ikke altid, bevares. Jeg laver nu engang selv noget af det. Og det er jo forrygende godt og sindssvagt billigt. Og alt sådan noget selv- og firmapromoverende fis.

Men Digital Signatur! Arrgghhh. Hvordan vandt den idé nogensinde noget som helst udbud? Digital Signatur er udtænkt af hæmorideprægede aber og implementeret af en überamøbisk 3. klasse på skoletur på Bornholm (no offence, Bornholm. Eller, jo. Lidt). Der er INTET smart ved den løsning. Man skal helt klart helst sidde ved sin egen computer for det er åhhh så vigtigt, at man ejer sin egen computer for at tale med det offentlige. Derudover skal man en gang for alle vælge browser. Ups, kom du til at bestille en Internet Explorer-browser-digital-signatur? Så er du bundet indtil du næste gang har en flok formiddage til overs til at få en ny.

Når man så kobler Digital Signatur med ubehjælpelig korrespondance fra Skat, er man ilde stedt. Jeg kom i dag hjem til en e-mail fra Skat, som var lige så lang som dødehavsrullerne. Og væsentligt kedeligere, forstås. Men emnelinjen var ganske oplysende: “Skattemappen er åben – se din årsopgørelse (jour.nr x012yz3)”.

Først og fremmest aner jeg ikke hvad en skattemappe er, og hvad den kan, når den er åben. Derudover giver et journalnummer mig idéen om, at jeg har klaget over et eller andet og nu får respons. Det har jeg ikke gjort. Hovedbudskabet viste sig dog blot at være det simple – emnets mellemstykke – at jeg kunne se min årsopgørelse. Det var dejligt, tak.

Efter en slåskamp med min digitale signatur forsøgte jeg mig med personnummer-kodeord i stedet. Det viste sig, at jeg bruger et af de tre kodeord, jeg bruger til ALT. Hvad skete der med den digitale signaturs ulogisk (og i øvrigt ikke-opnåede) høje sikkerhedsniveau?

Nå, men bundlinjen og største irritationsmoment er og bliver, at min årsopgørelse slet ikke er klar. Tak for spammail, Skat!


%d bloggers like this: