Heath who?

Jeg er ked af at være så enormt og enerverende indifferent (og i fleres øjne sikkert pseudo-ondskabsfuld), men hvem fanden var Heath Ledger? Jeg havde aldrig lagt mærke til hans navn før, men kan da med stolthed i stemmen sige, at jeg har set Brokeback Mountain. Og det endda på kyssesæderne i Empire. Ikke at der var meget kysseri indblandet, men jeg husker da et øjeblik hvor min ledsagerske var ved at falde i søvn og derfor kom til at læne sit hoved på min skulder. Good times, that.

Men altså, Heath Ledger var åbenbart en meget dygtigere og vigtigere skuespiller end de fleste (det synes vi i hvert fald alle sammen nu da han er død), men why all the fuss? Man bliver altså ikke noget episk menneske – ej heller en mytisk eller legendarisk skuespiller – af at fiktiv-knalde en anden fiktiv mand i et fiktivt telt på en fiktiv bjergryg.

Det er næsten altid noget lort når folk dør, men at finde alle de tragiske fyldord frem og rydde alverdens forsider fordi en person i underholdningsbranchen dør ung, er nok at misfortolke underholdningsindustriens vigtighed i denne verden. Især skuespillere har sjældent held til at engagere sig i meget andet end skuespil og gør endda sjældent noget, der redefinerer deres branche. Instruktører fornyr, musikere fornyr, produktions- og pladeselskaberne fornyr. Sjældent skuespillere. Og så vidt jeg kan forstå, var han ikke noget som helst andet end en skuespiller med ambitioner om at blive instruktør. Hvilket selvfølgelig er mere end fint og til glæde for mange flere mennesker end noget så helt igennem ligegyldigt som du og jeg.

Men altså … gem tårerne til Bob Dylan, Robert de Niro, Paul Newman eller en eller anden anden, der har en eller anden  form for justifiable legendestatus, dør, og brug dine det-er-åhhh-så-sørgerligt-kræfter nu på at have ondt af mennesker du rent faktisk kender, eller mennesker, der lever under så fucked up forhold at de mister familiemedlemmer hele tiden under langt mere tragiske forhold.

Men ok, han var jo pæn og så’n.

6 thoughts on “Heath who?”

 1. Jeg tror, den megen opmærksomhed skyldes, at han døde ung og havde et stort potentiale. Lidt som Natasja.

  Og så er der selvfølgelig “Brokeback Mountain”, hvor ham og Jake Gyllenthal blev hele filmbranchens kæledægger, fordi de var unge og spillede nogle vovede/grænseoverskridende roller. Med amerikanske øjne i det mindste.

  Personligt fik Heath Ledger stjernestatus hos mig pga. filmen “A Knights Tale”. Mørk humor, riddere, sværd, lanser, fodboldstemning og moderne rockmusik i samme film slog benene væk under mig.

  Og så ser det ud til, at han gør det godt som Jokeren i den nye Batman film.

  Men hypen skyldes formodentlig “Brokeback Mountain”, og ja, han var pæn – og ung.

 2. @Mark: Jeg … HADER … “A Knight’s Tale” 🙂 Netop af de samme årsager, du nævner.

  Jeg må også indrømme, at Ledgers karriere udgør en forsvindende lille del af min bevidsthed, hvorfor jeg også er noget uforstående overfor al den omtale, han får. Men respekten fik da et bette nøk opad, da jeg hørte, at han er/var indeni Jokeren i den kommende Batman-film. Det må da tyde på lidt evner.

 3. Altså, det er jo altid trist når nogen dør, og meget trist når de dør mens de er unge…
  men jeg må indrømme at da jeg så overskriften, blev jeg efterfølgende helt lettet over at det ikke fra Jake Gyllenhaal !

 4. Puuh Lisa, det var ikke pæn snak!

  Jeg synes at Ledger var ganske god i “Monsters Ball”, hvor han er søn af Billy Bob Thornton, og hvor de begge arbejder på dødsgangen. Ender Ledger ikke med at begå selvmord i den film?
  Nåmmen DR viser fredag “A Knights Tale”, hvilken også hos mig kandiderer til verdens værste film, med netop riddergøgl, fodboldstemning og capoeira (sic.).

 5. Jeg har set “A Knights Tale” 3,27 gange i løbet af 9 dage og var hver gang meget dårligt underholdt. “Monster’s Ball” er feeeed. Men det har ikke noget med ham der Heath at gøre. Billy Bob er så herligt usympatisk og Halle Berry er bare noget så satans [her stod noget meget upassende indeholdende ordet “slurp”, red.].

Comments are closed.

Scroll to Top