Jaiku er det ny online

En kort kommentar blev til en lang kommentar blev til et indlæg blev til et langt indlæg. Som svar på Lines indlæg “Twitter og Jaiku – 4-5 uger senere“:

Twitter er det ny blog, siger de alle sammen. Da alle andre sprang på vognen, gjorde jeg det også. Jeg ville også være en lille egotwitter. Det mest spændende synes jeg var muligheden for at få andres twits som sms. Jeg brugte ikke i særlig høj grad tjenesten som en ting, der ligger i min browser og hvisker mig sagte i øret: “Kig på mig. Kig.”

Da vi så alle (dvs. personerne der i dette selvglorificeringsmedie er mine “venner”) forlod enetaleskuden og i stedet vendte os mod Jaiku (egojaiku), var jeg solgt. Jeg legede på det tidspunkt lidt med Tumblr (egotumblr) og iStalkr (egostalkr), men jeg synes deres måde at lave lifestreams på var for overvældende.

Jaiku er lysår foran Twitter som miniblogging-værktøj. Først og fremmest er det muligt at kommentere, hvilket i min verden er en nødvendighed for at noget bliver rigtig spændende. Twitters masse-sms-lignende måde at gøre det på, er irriterende. Hvem sender en sms, som man ikke kan svare på? Twitter kan kun én ting, hvilket jo er meget fint, men det er ikke en ting, jeg mangler. Hvis jeg blot ville sende små pip ud i æteren, kunne jeg bare lave korte indlæg her på bloggen (evt. som Asides). Hvis jeg vil fortælle mine venner, hvor de kan finde mig til en kop kaffe, kan jeg sende dem en sms. Begge steder kan omtalte venner svare.

Hvad er det så, der gør, at Jaiku er et røvcool værktøj? For mig at se, er det fireenigheden (jojo, de findes) mellem

 1. lifestream
 2. miniblogging
 3. tilstedeværelse
 4. mobilintegration

Lifestream: Den udgave af lifestream, de har i Jaiku, er noget nær det perfekte. Der er kun overskrifter, og de forskellige streams bliver grupperet. Det vil sige, at der ikke kommer 50 pip fra last.fm, men blot én overskrift og en notits om, at der er 50 pip mere, hvis man skulle have lyst til at se mere. Indlæg fra blogs kommer kun som overskrift og ikke som et egentligt feed med indhold. Det er med andre ord barberet ind til benet. Og bedst af alt: Man kan fravælge hinandens streams. Hvis du overhovedet ikke er interesseret i musik, er det egentlig meget fint, at kunne fravælge mit last.fm-stream. Men igen: Det er kun ét link i ny og næ. Dermed bliver det bare en notits om, at man har opkastet endnu et stykke info ud over nettet. Det vil sige noget, man alligevel ofte ville miniblogge.

Miniblogging: Jeg har aldrig benyttet mig af Asides for alle de små pip er egentlig ganske ligegyldige. Når alles småpip samles et sted og med kommentarmuligheder, er der dog en form for samtale at spore, og så bliver det pludselig lidt relevant. Det er ikke det ny vidensdatabase, men det har nu sin rettighed. Jeg begynder at kunne se lyset. Even more so, hvis der var endnu flere af mine venner, der brugte skidtet. hvis jeg havde et mere action packed liv tror jeg dog, at det ville være en direkte genial service (Twitter indregnet). Små beskeder, der lynhurtigt ryger ud til mange, kan bruges til rigtig mange fornuftige ting!

Tilstedeværelse: Modsat Twitter, Tumblr og iStalkr er Jaiku også en tilstedeværelsestjeneste. Man angiver hvor i verden, man befinder sig. Det er her, tjenesten for alvor begynder at skille sig ud. Det er selvfølgelig ikke så udbygget information som Plazes (egoplazes), men det giver god mening at angive, hvor man pipper fra.

Mobilintegration: Og netop tilstedeværelseselementet giver grobund for det supersmarte i at integrere tjeneste i mobiltelefoner. Twitter er en sms-tjeneste, Jaiku er the fullblown monty. Det er en applikation til mobiltelefonen, som både kan spotte, om der er andre Jaikuere i nærheden (og dermed på vej til at være en overflødiggørelse af Imity (egomity)) og en mulighed for at jaikue og kommentere andres jaikuer (vi skal vist snart have fundet ud af, hvad vi gør med det mærkelige begreb på dansk). Deres mobilapp er endnu kun til de mest mordærne Nokiaer, så jeg har ikke leget med det, men hvis der er mulighed for privat chat også (eller bedre endnu – de indbygger Nimbuzz-lignende muligheder, så har vi min mobiltelefons vigtigste program.

Lidt link-love:
Lifestreamblog – en supergod blog om lifestreaming (ingen overraskelse der)
Powertwitter – Firefox-udvidelse, der en slags lifestreamer Twitter
WP Lifestream – plugin til WordPress, der laver din personlige lifestream

9 thoughts on “Jaiku er det ny online”

 1. Spændende indlæg. Det er sgu’ ellers svært at følge med i al det nye af det nyeste på web2.0-fronten. Jeg forholder mig stadig skeptisk overfor twitterering og lignende kvidren (min egen i alle fald – ikke andres), men samle ens forskellige streams (fotos, anmeldelser, blogindlæg, bookmarks) på Jaiku virker rigtig smart.

 2. Præcis. Det er netop på grund af min leg med diverse lifestream-dimser, at jeg efterspurgte individuelle anmeldelerfeeds fra lydhoer.dk. Det er vist det sidste webificerede opkast, jeg mangler i min livsstrøm.

 3. hæ hæ – ja ja, det kommer. Tror også at mitkbh, der ellers er godt med på “det nye”, endnu mangler individuelle anmeldelsesfeeds, men det er jo smart.

 4. skod! min kommentar forsvandt, da jeg sendte den! Æv. Nå, du får den igen her:

  Ja, ja, jeg skal nok snart lave det feed med ens anmeldelser 🙂 Jeg tror heller ikke de har den feature på mitkbh, der jo ellers er rimelig langt fremme i skoene, men det kommer nok snart.

 5. Nå, dér var det sgu’ alligevel!? Jeg fik ellers både en ‘internal server error’ og prøvede at refreshe et par gange.

  Og så: det ‘Live Preview’ er vildt irriterende. Det går så ufatteligt langsomt, når man skriver, at man er ved at dø!

Comments are closed.

Scroll to Top