Hey! Skal du spænde ben?

Ja, det skal han faktisk, Lars von Trier. Det er hele pointen i hans udfordring til Jørgen Leth, som i “De fem benspænd” bliver sat til at genindspille nogle af scenerne fra sin kortfilm fra 1967, “Det perfekte menneske“. Denne gang bestemmer von Trier dog præmisserne, og så er det jo dømt til at blive en stor udfordring. Leth har sagt om “Det perfekte menneske”:

“Et smukt ungt par fungerer som demonstrationsobjekter. Vi skal se, hvordan et menneske bliver til i kraft af de roller, der tildeles det. Vi skal se, hvordan et menneske bliver dygtigere til at leve. Det hele foregår i et lyst demonstrationslokale med dissektionsbelysning. Filmen er et dokument – eller et metadokument – over livet i Danmark anno 1967. Den vil vise modellen Det Perfekte Menneske, skabt på vore ønskeforestillinger, som de er udtrykt på forskellig vis i vor hverdag, og denne model er efter min mening mere repræsentativ for fremadpegende tendenser i samfundet, end selv den mest nøgterne sociologiske rapport om livet i Danmark” (kilde).

Det er denne mere-end-nogen-sociolog-ville-være-i-stand-til film, som Trier er en stor fan af. Som den destruktive mand han nu engang er, vil han derfor gerne sørge for at den skal hives ned på jorden igen. Og det lægger han heller ikke skjul på. “Det perfekte menneske er en lille perle, som vi nu skal have ødelagt,” siger Lars von Trier med fryd i stemmen. “Det er en god perversion at dyrke,” smiler Jørgen Leth skælmsk. I morgen drager jeg mod Frederiksberg Bibliotek, som klokken 13:00-14:30 viser “De fem benspænd”. Nu da “Det perfekte menneske” kun er 13 minutter lang, havde det måske været en god idé, at vise den først, men det er vist ikke meningen. Niels og Jakob tager vist også med, så vi kan Leth’e stemningen lidt før vi skal til 6-dagesløb på tirsdag 😉

5 thoughts on “Hey! Skal du spænde ben?”

  1. Super arrangement (cykelloebet). isaer vaeddemaalene, som blankede vores cykelekspert fuldstaendig af… ik’ niels?

  2. @Flemming: Det ved jeg ikke. Vi kom for sent og valgte i stedet at se fire-fem fodboldkampe på diverse pubs. Det var til gengæld godt :-p

    @Jakob: Ja, det var da helt fantastisk. Niels’ totalisatorevner kan ligge på et meget lille sted … ja, de ligger faktisk og rasler i min lomme 🙂

  3. Køb, lej, lån eller stjæl dvd’en i stedet. Der er den originale Det Perfekte Menneske også med på.

    De Fem Benspænd er et absolut must for folk der kan lide at studere mennesker og folk der kan lide godt filmhåndværk. Og os der kan lide begge dele er lige ved at komme i bukserne over det lille mesterværk.

    =)

  4. Vi har vist også en meget uformel aftale om, at vi skal mødes en dag for at se den i hjemmebiffen. Kender du et godt sted at stjæle den? 😉

Comments are closed.

Scroll to Top