Blogsnob

Nedenstående er et svar til min mate Smøffer, som har skrevet et indlæg om websnobberi. Jeg har ikke selv fulgt med i debatten, men forsøger mig alligevel med mit bud (jeg har dog kigget forbi Morten Smartlogs indlæg om det og hørt kommentaren i blogradios formidable og forrygende første udsendelse). Websnobber har der nok altid været mange af. Jo længere tid, man har været nørd, jo mere ægte nørd er man. Basta. Det putter heldigvis undertegnede i en gruppe, der ikke er specielt nørdet (vel noget lignende et 7-tal på 13-skalaen). Blogsnobber er helt naturligt et nyere fænomen (og der kan jeg måske klare et 8-tal?), men som jeg ser det, er det ikke noget problem. ærgerligt, ja, men et problem er det ikke – måske er det i stedet sundt. Det er “alle de andres” snobberi, der gør, at jeg en gang i mellem giver mig i kast med at lære lidt fremmedsprog (html/php). Lige meget hvordan designet ser ud, vil det vigtigste altid komme frem i form af indholdet. Pænere design skader ikke indholdet, men pakker det tvært imod ind i en mere indbydende indpakning. En grim blog kan være meget besøgt, men mon ikke den ville blive besøgt af endnu flere, hvis den også var pæn? En hardback er altså pænere og dejligere at læse end en Penguin paperback (eventuelt endda i billigbogsudgaven – yrdk). Jeg mener selv, at jeg er kommet op på noget der kunne minde om en bogklubsudgivelse – stadig noget smågrimt skrammel, men stadig bedre end Penguin. Det er ikke et valg mellem indhold og design. Jeg vil hellere være sammen med en smuk og klog pige end en pige, der er tudegrim og klog. Det betyder dog ikke, at jeg hellere vil have en lækker pige end en klog pige (nå ja, ok, det kan debatteres, men jeg tror du ved, hvor jeg vil hen 😉 ).
De blogs vi snakker om er alle private hjemmesider. Det betyder, at vi selv bestemmer, hvad de indeholder, hvem der skal stå for designet, kodning osv. Vi skal bare huske på det paradoksale i, at private hjemmesider er fuldt offentlige – og at det er derfor, vi har dem. Hvis du tager på modemesse i en Runnerjoggingdragt (findes de stadig?) skal du regne med at Isabella kigger lidt skævt til dig (skal læses som en generalisering – ikke som et angreb på nogen bestemt. Skift eventuelt “du” ud med “man”). Alle færdigfabrikerede sider er ikke nødvendigvis grimme, men de er ikke personlige, hvilket netop er ideen (en af ideerne) bag blogs. Når man, som eksempelvis Smøffer, selv piller en kende ved designet, hjælper det med det samme til at komme af med færdigretsindtrykket. Mere af det, tak. Men at gå ud fra, at eksempelvis Smartlogbrugere er mindre bloggere end “de kendte bloggere” er noget vås. For at blive ved min ikke specielt originale sammenligning, så er en trøje en trøje (undskyld, en top er en top), men nogle er bare pænere og mere prestigefyldte end andre. Og selvfølgelig er der mere prestige i at kunne finde ud af at kode hele lortet selv (og at gide det), end at lade andre klare det hårde arbejde. Smartlog er ikke specielt repekteret af den ene grund, at det er (for) nemt, som andre også skriver. Sådan er det altid. Dem, der kæmper hårdest, fortjener mest respekt. Derfor fortjener Morten tonsvis af respekt. Brugerne fortjener også masser af respekt for at dele deres skriblerier med vi andre – men aldrig lige så meget respekt som Morten, der både har brygget det sammen og skriver nogle gode indlæg selv. Et sidste problem med Smartlog er nok langt hen ad vejen, at der er alle de hersens “smarte” smilies, man kan klistre ind. De er grimme og forstyrrer ofte en ellers fremragende tekst. For som rolf så rigtigt siger [som kommentar til Smøffers indlæg], så benytter de fleste weblogs sig af færdigstrikket software (jeg bruger eksempelvis selv pMachine). Grunden til, at jeg aldrig ville vælge Smartlog er, at den – så vidt jeg ved – ikke kan konverteres til anden software. De fleste former for software kan importere indlæg, kommentarer osv. fra Blogger, Livejournal m.fl., men jeg tvivler på, at der er mange, der udvikler samme funktion til Smartlog. Det kan åbenlyst begrænse brugerne, hvis de på et tidspunkt vælger at gå over til software med flere muligheder (Greymatter, Textpattern, WordPress, Movable Type, pMachine osv.) – eller bare har lyst til at eksperimentere lidt. Når man, som jeg, gerne vil hive gamle indlæg med over i den nye software i stedet for at have links i stilen “min gamle blog”, så er det nok nødvendigt, at man benytter sig af de store gratisservices. Til sidst vil jeg henvise til et indlæg jeg lavede i januar. Indlægget er selvfølgelig kun en lille smagsprøve fra den opgave, jeg skrev om det. Opgaven gav følgende konklusion: Færdigbryggede weblogs (som Smartlog) bruges i højere grad til personlige indlæg/dagbogsskrivning end blogs, der hostes på eget domæne (hvis der er hold i mine tal, selvfølgelig).

2 thoughts on “Blogsnob”

  1. Det vil sige, at der er mere prestige i at sy sin egen trøje? – det skal jeg lade gå videre, selv om det lader til, at det har rygtedes her i kvarteret.;)

  2. Godt ord igen! Men ja, selvfølgelig er der det. Men vigtigst af alt er det vigtigst at eje sin egen trøje i stedet for at låne den fra en kæde, der masseproducerer den 🙂

    Og så er der jo det med design igen. De hjemmesyede og -strikkede trøjer i Ixelles låner vist deres mønstre fra masseproducerede ugeblade – og det gælder selvfølgelig ikke. Originalitet er nøgleordet (øhhh … og smag!).

Comments are closed.

Scroll to Top