Guy Fawkes Day / Bonfire Night

Billedet er taget fra bonfirenight.net I aften er det Bonfire Night i Storbritannien. Ja, jeg vidste egentlig heller ikke hvad det var, men jeg er siden blevet belært. Hvert år den 5. november fejrer man det mislykkede “Gunpowder Plot” mod det engelske parlament i 1605. Under Dronning Elizabeth I havde katolikkerne i England haft det hårdt.
Da hun døede i 1603 håbede de inderligt på at den nye konge, James I, ville være mere tolerant over for deres religion. Det var han ikke. Efter det blev klart at tingene ikke blev bedre, samlede Robert Catesby en række venner (12 for at være præcis), og de blev enige om, at det eneste rigtige ville være at sprænge parlamentet i luften. På den måde kunne de slå kongen ihjel, og sammen med ham ville muligvis også Prinsen af Wales og en lang række parlamentarikere ryge med i faldet. Gruppen fik samlet 36 tønder krudt i kælderen under parlamentet, men inden de nåede at sætte ild til det, havde nogle af gruppens medlemmer fået kolde fødder og havde fortalt nogle af deres højtstående venner om konspirationen. Rygtet kom også til kongen, som sendte soldater af sted mod kælderen. I kælderen vogtede Guy Fawkes (Guido blandt venner) over krudttønderne, og han blev siden tortureret og henrettet. Allerede den samme dag i 1605 tændte Londons borgere bål rundt omkring i byen, da det rygtedes at kongen havde undværget en katolsk konspiration. Lige siden da er det blevet fejret, og mange steder bliver dukker af både Guy Fawkes og Paven brændt på bålet. Desuden bliver der brændt mere fyrværkeri af end vi er vant til nytårsaften derhjemme, så der er gang i briterne denne ene dag om året 😉

3 thoughts on “Guy Fawkes Day / Bonfire Night”

  1. Har altid ville vide hva den 5 november stod for og hvad der skete. Historien om denne så kaldte guy fawks og hvad “the gunpoder plot” var.
    jeg fik interessen fra den enorm fede film : V for Vendetta (stor Anbefalelse)

    men som sagt, de spørgsmål jeg havde er nu løst. Så tak for det vel informerede Blog.

    Hilsen Alex

  2. hej er det sket rigtig?
    jeg synes bare det er lidt sværet at forstå at det er sket i england engang. 🙂

Comments are closed.

Scroll to Top