Nyt job

Jeg havde egentlig tænkt mig at skrive dette indlæg i august 2012, da jeg efter 5 forrygende og lærerige år stoppede i Advice Digital og startede som “Internal Communication/Knowledge Management Analyst” hos FN’s befolkningsfond, UNFPA. Jeg arbejdede der i 5 måneder, men fik aldrig skrevet om det. Nu arbejder jeg i stedet som “Big Data Analytics Strategist” for det klart sejeste, bedste og vigtigste initiativ i FN i rigtig mange år, UN Global Pulse :

Global Pulse is an innovation initiative launched by the Executive Office of the United Nations Secretary-General, in response to the need for more timely information to track and monitor the impacts of global and local socio-economic crises. The Global Pulse initiative is exploring how new, digital data sources and real-time analytics technologies can help policymakers understand human well-being and emerging vulnerabilities in real-time, in order to better protect populations from shocks.

Dybest set er det et innovationsinitiativ, der forsøger at gøre udviklingsbranchen bedre informeret, hurtigere, via analyser af Big Data (sociale medier, mobildata, satellitfotos, offentligt tilgængelige data etc.). Min kommunikationskollega Anoush Rima Tatevossian præsenterede os for nylig på et DataKind Meetup, så hvis du er interesseret i at få præsenteret initiativet og se nogle af de vanvittigt spændende projekter, Global Pulse har lavet de seneste par år, er 30 minutter af din tid givet godt ud i denne video (mit projekt bliver præsenteret 48:53-51:10):

Som det også fremgår af klippet ovenfor, er jeg i første omgang ansat til via sociale medier at undersøge hvad mennesker taler om i verden. Jeps, jeg skal forsøge at indfange “Den Globale Samtale” om emner, der er relevante for Post-2015-agendaen. Med lidt god gammeldaws underdrivelse vil jeg mene, at det er et forholdsvis bredt emne.

Post-2015

Mit projekt er en del af et initiativ, hvor FN vil inkludere verdens indbyggere i prioriteringen af, hvordan udviklingsarbejde skal foregå, når den enorme indsats for at nå Millennium Development Goals (på dansk: 2015-målene) om 995 dage slutter. For verden er ikke fri for undertrykkelse, sult og fejlernæring, dårlig uddannelse, dårlige sundhedssystemer osv. om 995 dage. Langtfra. Men hvilke problemer er vigtigst for post-2015-agendaen?

FN, de enkelte stater, NGO’er, akademia, private virksomheder (og en masse andre) er i fuld gang med at diskutere, hvad der – ud over bedre samarbejde – er vigtigst. Og det er de gode til. De er trods alt eksperter i netop det. Men de forsøger også at inkludere de mennesker, der rammes hårdest af globale kriser, fødevaremangel, oversvømmelser, tørke, diskimination, osv. Det er ikke nemt, men det afholder heldigvis ikke UN Millennium Campaign og deres partnere fra at forsøge. Der er især to processer i gang, der forsøger at inkludere de mennesker, udviklingsarbejdet forsøger at støtte.

World We Want

Den ene proces er World We Want. Det er en lang række af diskussioner, som vigtigst af alt indeholder nationale konsultationer, hvor de enkelte lande kan diskutere, hvad der er vigtigst netop i deres land:

The consultations will seek to ensure that the vision of the world we want to live in takes into account the perspectives from a broad base of civil society, marginalized groups, and others previously left out of discussions on development priorities.

De midlertidige resultater blev præsenteret for ganske nylig og data – og dokumenterne fra de forskellige lande, der har deltaget – er offentligt tilgængelige på data.worldwewant2015.org.

MY World

Den anden store, globale proces er en gigantisk spørgeskemaundersøgelse, MY World, hvor der på nuværende tidspunkt er knap 300.000 mennesker, der har fortalt, hvilke 6 emner ud af 16, de synes skal prioriteres efter 2015. Undersøgelsen er en blanding af representativ dør-til-dør surveying i nogle udvalgte udviklingslande og en online-udgave for alle vi andre. De nuværende tal er derfor ikke på nogen måde repræsentative for verdensbefolkningen. Faktisk er halvdelen af stemmerne lige nu fra Nigeria, hvor der allerede er lavet en gigantisk indsats for at få repræsentative svar.

Kun 426 danskere har på nuværende tidspunkt stemt, så der er plads til flere (det tager kun et par minutter!). Globalt er det på nuværende tidspunkt udannelse og sundhed, der løber med de fleste stemmer. De 426 danskere, der har stemt, har denne top-3:

 1. A good education
 2. An honest and responsive government
 3. Access to clean water and sanitation

Det er nøjagtig samme top-3 som alle de rige lande samlet (eller rettere, lande med meget høj HDI). Landende med lavest HDI har på nuværende tidspunkt stemt disse emner ind i deres top-3:

 1. Better healthcare
 2. A good education
 3. An honest and responsive government

På 4. pladsen har disse lande “Better job opportunities”, som kun ligger nummer 12. på høj-HDI-listen. Alt sammen meget spændende og jeg glæder mig allerede til at lege med de endelige tal (selv om det ikke er mit job…).

Den globale samtale

Mit job er at tage de 16 emner fra spørgeskemaundersøgelsen og se efter, hvad folk taler mest om på sociale medier. I første omgang kigger vi kun på Twitter og kun på engelsk. Hvilket betyder, at jeg på nuværende tidspunkt jonglerer med omkring 25 mio. tweets, men jeg regner med at ramme 50 mio. før jeg har mit endelige datasæt. Det er ret mange.

Jeg tør næsten ikke tænke på, hvor meget computerpower, vi skal bruge, hvis vi får mulighed for at udvide med blogs, debatfora, Google+, Facebook, Sina Weibo, osv. … og med de andre officielle FN-sprog (fransk, spansk, kinesisk, russisk, arabisk), portugisisk og indonesisk. Anyway, det er heldigvis vores data-ingeniørers hovedpine…

Jeg har indtil videre ingen resultater, jeg kan dele, men forvent at finde dem på min datablog på et tidspunkt, når der er noget officielt. Indtil videre må du tage mit ord for, at jeg har det sejeste job i verden. For jeg har det sejeste job i verden.

4 thoughts on “Nyt job”

 1. mark von sponeck

  not sure – thought maybe this would sign me up to your Blog? Yes, no? Is it also in zee english?

  greetings,
  Mark

 2. René – respekt ! og tillykke med det fantastiske job. De har valgt den rigtige mand og digitale sjæl . Jeg glæder mig til at følge din datablog. 🙂

 3. Spændende læsning, glæder mig til lidt tal 🙂 Vi ses lige pludselig …

Comments are closed.

Scroll to Top