Om blogs og Twitter i Danmark

FTW!

Min sådan-en-slags-kollega, Stefan Bøgh-Andersen har på Overskifts underskrift igen i år lavet en oversigt over det foregående år i blogosfæren. Og over danskeres brug af især Twitter og lidt Facebook, bør nævnes. Som altid er det spændende læsning (tak for det!), men der er et par ting, som jeg synes, lige kræver et ord mere med på vejen.

  • Der er (et godt stykke) mere end tre gange så mange aktive blogs (75.000) som der er aktive twitterkonti (mindst et (1!) tweet – ca. 21.300). Der er dermed langt flere blogs! Og husk på, at firmaer i højere grad har taget Twitter til sig end blogs. Blogs er dermed i overordentlig grad stadig klart mere populære blandt de danskere, der benytter sig af ikke-gammeldags kommunikationskanaler. Og det synes jeg er en god ting. Vi kan ikke få ord nok!
  • Der er kun godt og vel 3 gange så mange tweets pr. dag (15.000), som der er blogindlæg (4.500). Og mit bud vil være, at 8-10 % af de tweets kommer fra nyhedsbots og at noget lignende en procent er links til de omtalte blogindlæg. Jeg tror dybest set, at der er klart mest guf at komme efter i blogosfæren. Det har jeg ellers ikke troet længe. At det så er nemmere at få megen viden, hurtigt, via Twitter, er en anden sag.
  • Fra marts 2010 til slutningen af 2010 har ca. 8.000 danskere tilføjet en url til deres website fra Twitter. Mere end halvdelen af alle danske Twitterbrugere mener dermed, at de giver deres Twitterprofil værdi ved at henvise til deres eget site (ofte blogs, vil jeg tro). Vi tager den lige igen: 57 % af twitterbrugerne har et website!
  • Der er nu
    • 30 gange så mange aktive blogs, som der var ved udgangen af 2005
    • 4 gange så mange, som i 2006
    • 1,8 gange så mange som i 2007
    • 1,15 gange så mange som i 2008
    • 1,07 gange så mange som 2009.

Det seneste år, hvor der har været noget lignende stagnation i blogosfæren, steg antallet af nye aktive blogs dermed fra ca. 70.000 til ca. 75.000. Altså 5.000 nye, aktive bloggere. Antallet af nye, aktive twittere må formodes at være 5.000-6.000. Og læg venligst mærke til, at en aktiv blogger er en, der har blogget i løbet af de seneste 3 måneder (er det ikke sådan, I opgør det, Stefan?), mens en aktiv twitterbruger er en, der har skrevet mindst 1 tweet.

Jeg vil gerne kåre blogs til stadig at vinde over Twitter. Med længder!

En sidste lille ting, jeg ikke kan lade være med at nævne, er, at jeg stadig synes, at det er grænsende til fuldstændig ligegyldigt at sammenligne antallet af Twitterbrugere og Facebookbrugere. Det er to så forskellige ting, at de ikke bør sammenlignes. Som skrevet ovenfor har 57 % af twitterbrugerne et website. Lav den undersøgelse på Facebook og man ser forskellen på tjenesterne. Og nej, jeg tror ikke på, at det stadig skyldes, at Twitter endnu kun er for first movers. Mange flytter sig bare ikke derover.

To primære faktorer gør, at Facebook er mere end fint for 98 % af de webbrugere i Danmark, der ville kunne tiltrækkes denne slags web:

  • De mange smartphones i Danmark og Twitters mangel på aftaler med danske teleudbydere gør, at Twitters mere mobilorienterede setup ikke har nogen relevans.
  • Facebook er fucking stort i Danmark! Send et link i omløb der, og det rammer samme folk, som ville have set det på Twitter (selv om I ikke er venner), i løbet af 15 minutter. Og det er hurtigt nok for ALLE slags links.

Til gengæld synes jeg netop, at sammenligningen mellem Twitter og blogs (herunder Tumblr/Posterous/Flickr/etc.) giver mening. Det er steder, hvor man råber ud i intetheden og nogle gange får svar tilbage. Om svaret kommer fra en ven eller en fremmed er ligegyldigt. Det hander om lysten til at dele med verden. Modsat Facebook, som er drevet af lysten til at socialisere. Og så har Facebook så mange faciliteter og funktionaliteter, at sammenligningen til enhver tid vil være intetsigende. Det er som at holde øje med, hvornår antikvariatet på hjørnet får lige så mange kunder som Fisketorvet. Så hellere sammenligne antikvariatet med Politikens Boghal, tak.

I øvrigt: Jeg synes Twitter er fucking fedt. Jeg synes Facebook er pissecool. Og så synes jeg, at blogs rox. Simple.

UPDATE: Via Matt Mullenwegs indlæg om “Blogging Drift” er jeg blevet sendt til New York Times, som i dag havde en artikel kaldet “Blogs Wane as the Young Drift to Sites Like Twitter“, som faktisk handler om, at blogs er meget populære. Men medierne synes åbenbart, at Facebook og Twitter er de seje emner og at blogs er outdated som nyhedsemner. Så meget at et seriøst medie som NYT twister overskriften til at være pro-Twitter.  Dave Winer kommenterede artiklen:

http://twitter.com/#!/davewiner/status/39527970896879616

9 thoughts on “Om blogs og Twitter i Danmark”

  1. Jeg synes (også) at definitionen på aktiv bruger på Twitter er lidt for løs. Eet tweet gør ikke en aktiv konto, efter min mening. Der burde være nogle krav til mere regelmæssig og lidt hyppigere frekvens. Set i det lys, bliver din analyse kun mere blog-venlig (hvis ikke det var for det faktum at begrebet “aktiv blog” ikke defineres overhovedet).

    1. Ja, præcis. Det var netop min pointe – tallene ovenfor peger på, at blogs bruges aktivt af flest og at der nok kommer mest indhold ud ad den vej og at tallene endda er biased til Twitters fordel. Det bør dog nævnes, at det vist kun er mig, der omdøber twitterkonti-med-mindst-et-tweet til “aktive” twitterkonti – ikke Overskrifts underskrift. Og jeg gør det blot for at kunne lave en sammenligning af en eller anden slags. Jeg har kun taget udgangspunkt i Overskrifts underskrifts tal og blev derfor nødt til at gøre det på den måde.

      Det er derfor antallet af hhv. blogindlæg og tweets også er nødvendigt at tage fat i. Og med 4.500 blogindlæg med uanet mængde tegn, som alle kan indeholde en uanet mængde links, billeder, videoer, slideshows, tags osv. mod 15.000 tweets a max 140 tegn inkluderende links til de nævnte mediefiler og tags, ser jeg også en klar vinder i blogosfæren som mest omfattende vidensformidler.

      Kvalitativt handler det åbenlyst blandt andet om efterspørgslen er hurtig videnopsamling eller dybdegående videnindsamling. Og jeg er meget stor fan af sidstnævnte.

  2. Hej René
    Tak for et godt indlæg. Jeg har et enkelt spørgsmål – kan du ikke uddybe hvad du præcist mener her: ‘•De mange smartphones i Danmark og Twitters mangel på aftaler med danske teleudbydere gør, at Twitters mere mobilorienterede setup ikke har nogen relevans.’?
    VH Pernille

    1. Selvfølgelig. I en lang række lande har Twitter aftaler med teleselskaber, så man kan benytte Twitter via sms (både notifikationer og afsendelse af beskeder). Det er det, jeg mener med mobilorienteret setup). Twitter er dybest set en sms-tjeneste i mange lande.

      Med en smartphone i hånden er den del fuldstændig ligegyldig, da der så er lige langt til at benytte Facebook og Twitter. På en smartphone er det blot apps (lad os kalde det web- eller app-orienteret setup), hvor brugerens dataabonnement vil betyde det samme for begge tjenester. Hvis du har en smartphone, rammer du oftest flere mennesker via Facebook end via Twitter (i Danmark, that is).

      Og tak for at du spurgte. Nu hvor jeg gennemgår listen over lande igen, kan jeg se, at Telmore tilbyder Twitter via sms i Danmark. Uden at kende Telmores tal for, hvor mange af deres kunder, der benytter Twitter via sms, tror jeg dog stadig mit argument holder 🙂

      1. Tak for uddybning!

        Jeg spørger lige igen – er igang med planlægning af et kursus for Projektrådgivningen, hvor Twitter indgår, og jeg blev lige fanget ind her af teknikaliteterne, og har lige et par spørgsmål til:

        Twitter som SMS er i teorien kun relevant til ‘ikke-smart phones’, ikk’? Jeg forestiller mig, at i de lande hvor folk bruger Twitter intensivt – at så bruger de Twitter apps eller Twitter mobile – ikke SMS. Med mindre det er gratis/billigt (det er Facebook fx. på Safaricom i Kenya og Vodacom mfl. har tilsv. tilbud i Tanzania.

        Pernille

        1. Jeg synes Twitter via SMS er yderst relevant i alle krisesituationer, hvor push-kommunikation kan være Twitters primære funktion. Hvis man følger mange andres tweets, giver apps eller Twitter Mobile selvfølgelig oftest bedst overblik, men til at sende egne beskeder ud, er SMS lige så nemt som app hhv. Twitter Mobile. Og hvis diverse regeringer ikke lukker for SMS, er det ofte en mere stabil teknologi at benytte sig af end eks. 3G.

          Men jo, rent instiktivt vil de fleste med smartphones nok gå efter deres Twitter-app i ikke-krisesitiuationer i stedet for via SMS, hvor man skal huske shortcodes m.m.

Comments are closed.

Scroll to Top