Min sådan-en-slags-kollega, Stefan Bøgh-Andersen har på Overskifts underskrift igen i år lavet en oversigt over det foregående år i blogosfæren. Og over danskeres brug af især Twitter og lidt Facebook, bør nævnes. Som altid er det spændende læsning (tak for det!), men der er et par ting, som jeg synes, lige kræver et ord mere med på vejen.
- Der er (et godt stykke) mere end tre gange så mange aktive blogs (75.000) som der er aktive twitterkonti (mindst et (1!) tweet – ca. 21.300). Der er dermed langt flere blogs! Og husk på, at firmaer i højere grad har taget Twitter til sig end blogs. Blogs er dermed i overordentlig grad stadig klart mere populære blandt de danskere, der benytter sig af ikke-gammeldags kommunikationskanaler. Og det synes jeg er en god ting. Vi kan ikke få ord nok!
- Der er kun godt og vel 3 gange så mange tweets pr. dag (15.000), som der er blogindlæg (4.500). Og mit bud vil være, at 8-10 % af de tweets kommer fra nyhedsbots og at noget lignende en procent er links til de omtalte blogindlæg. Jeg tror dybest set, at der er klart mest guf at komme efter i blogosfæren. Det har jeg ellers ikke troet længe. At det så er nemmere at få megen viden, hurtigt, via Twitter, er en anden sag.
- Fra marts 2010 til slutningen af 2010 har ca. 8.000 danskere tilføjet en url til deres website fra Twitter. Mere end halvdelen af alle danske Twitterbrugere mener dermed, at de giver deres Twitterprofil værdi ved at henvise til deres eget site (ofte blogs, vil jeg tro). Vi tager den lige igen: 57 % af twitterbrugerne har et website!
- Der er nu
- 30 gange så mange aktive blogs, som der var ved udgangen af 2005
- 4 gange så mange, som i 2006
- 1,8 gange så mange som i 2007
- 1,15 gange så mange som i 2008
- 1,07 gange så mange som 2009.
Det seneste år, hvor der har været noget lignende stagnation i blogosfæren, steg antallet af nye aktive blogs dermed fra ca. 70.000 til ca. 75.000. Altså 5.000 nye, aktive bloggere. Antallet af nye, aktive twittere må formodes at være 5.000-6.000. Og læg venligst mærke til, at en aktiv blogger er en, der har blogget i løbet af de seneste 3 måneder (er det ikke sådan, I opgør det, Stefan?), mens en aktiv twitterbruger er en, der har skrevet mindst 1 tweet.
Jeg vil gerne kåre blogs til stadig at vinde over Twitter. Med længder!
En sidste lille ting, jeg ikke kan lade være med at nævne, er, at jeg stadig synes, at det er grænsende til fuldstændig ligegyldigt at sammenligne antallet af Twitterbrugere og Facebookbrugere. Det er to så forskellige ting, at de ikke bør sammenlignes. Som skrevet ovenfor har 57 % af twitterbrugerne et website. Lav den undersøgelse på Facebook og man ser forskellen på tjenesterne. Og nej, jeg tror ikke på, at det stadig skyldes, at Twitter endnu kun er for first movers. Mange flytter sig bare ikke derover.
To primære faktorer gør, at Facebook er mere end fint for 98 % af de webbrugere i Danmark, der ville kunne tiltrækkes denne slags web:
- De mange smartphones i Danmark og Twitters mangel på aftaler med danske teleudbydere gør, at Twitters mere mobilorienterede setup ikke har nogen relevans.
- Facebook er fucking stort i Danmark! Send et link i omløb der, og det rammer samme folk, som ville have set det på Twitter (selv om I ikke er venner), i løbet af 15 minutter. Og det er hurtigt nok for ALLE slags links.
Til gengæld synes jeg netop, at sammenligningen mellem Twitter og blogs (herunder Tumblr/Posterous/Flickr/etc.) giver mening. Det er steder, hvor man råber ud i intetheden og nogle gange får svar tilbage. Om svaret kommer fra en ven eller en fremmed er ligegyldigt. Det hander om lysten til at dele med verden. Modsat Facebook, som er drevet af lysten til at socialisere. Og så har Facebook så mange faciliteter og funktionaliteter, at sammenligningen til enhver tid vil være intetsigende. Det er som at holde øje med, hvornår antikvariatet på hjørnet får lige så mange kunder som Fisketorvet. Så hellere sammenligne antikvariatet med Politikens Boghal, tak.
I øvrigt: Jeg synes Twitter er fucking fedt. Jeg synes Facebook er pissecool. Og så synes jeg, at blogs rox. Simple.
UPDATE: Via Matt Mullenwegs indlæg om “Blogging Drift” er jeg blevet sendt til New York Times, som i dag havde en artikel kaldet “Blogs Wane as the Young Drift to Sites Like Twitter“, som faktisk handler om, at blogs er meget populære. Men medierne synes åbenbart, at Facebook og Twitter er de seje emner og at blogs er outdated som nyhedsemner. Så meget at et seriøst medie som NYT twister overskriften til at være pro-Twitter. Dave Winer kommenterede artiklen:
http://twitter.com/#!/davewiner/status/39527970896879616