Lømler er altså kun lømler

·

·

LONDON, ENGLAND - APRIL 01:  Anti capitalist a...
Image by Getty Images via Daylife

Hvis der er en ting, der undrer mig ved dansk kriminalpolitik, så er det den evige fokus på ikke at lytte til eksperterne. Og så har vi endda nogle af verdens dygtigste eksperter på området. Og som om det ikke skulle være nok, så er en af dem, Britta Kyvsgaard, ansat som forskningschef i Justitsministeriet. Hun har alle daget været en torn i øjet på de borgerlige partier, først og fremmest fordi hun oftest kommer frem til nogle af de samme resultater som praktisk taget alle andre kriminologer:

  1. Strengere straffe virker sjældent kriminalitetsnedsættende (hård skaber ikke blød)
  2. Frygt i befolkningen skaber ikke ro i befolkningen (sic!)
  3. Kriminelle er også mennesker (og skal behandles sådan for at blive mindet om det og for at have en mulighed for at blive afkriminaliserede)
  4. Folk bag økonomisk kriminalitet er også kriminelle (og ofte mere intentionelt kriminelle og dermed mere bevidst samfundsskadende)
  5. Man bliver ikke narkoman, voldspsykopat og arbejdsløs af at male graffiti og ryge fede

Men det hjælper nok heller ikke på de forskellige borgerlige justitsministres brug af hendes resultater, at hun og resten af forskningsenheden blev introduceret af Frank Jensen under Nyrupregeringen. Så kan hun og resten af kriminologbestanden jo bare affejes som røde lejesvende. Der findes jo som bekendt ikke stærkere argumenter end tåbelige argumenter, når det kommer til den politiske retsforvaltning i dette land.

På trods af formaningerne fra alle lærde og politiet, vil regeringen nu alligevel slå ned på de i 5) anførte lømler ved at iværksætte 1) efter at have slået på 2) længe nok til at den evigt tåbelige “retsfølelse” nødvendiggør, at 3) bliver sat ud af kraft, fordi selvsamme regering har et mål om netop at tilsidesætte 3) så længe 4) ikke er involveret. Lømler skal nemlig betale op til et par årsindkomster for at deltage i en demonstration (i beregningen er der ikke overtrædelser af voldelig karakter) efter et totalt usagligt metersystem. Hvordan afgør man med denne form for præcision, om en demonstration er gadeoptøjer, om hærværk er organiseret osv.?

Og nej, jeg er ikke kategorisk mod strengere bødestraffe. De er – modsat korte fængselsstraffe – et af de mest effektive midler vi har. Men brug nu bare strafskærpelser fornuftigt. Strenge bødestraffe eller korte fængselsstraffe til at nedbringe lømmelstreger? Think not. Prøv med taletid. Og hvis nogen skal straffes, så straf de lømler, der går over stregen, og er egentligt kriminelle.

Jeg er panisk bange for afviklingen af retssamfundet og oprettelsen af en politistat i det her land. Hjælp mig med at stemme en ny regering ind ved næste valg. Du må godt stemme radikalt. Alle andre end VKO lytter nemlig til eksperter (med mindre eksperterne sender en e-mail til Brian Mikkelsen). Så slipper vi for sådan en gang nonsens:

»Vi ønsker at sende et klart signal til dem, der måtte sidde og planlægge autonom kriminalitet for at ødelægge København under klimatopmødet. De kan så også begynde at tale med deres forældre om at få hævet børneopsparingen,« siger politisk ordfører Peter Christensen (V) til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Pinligt nederdrægtigt syn på borgerne i det land, han selv styrer. Og på det demokratiske potentiale i demonstrationer.


%d bloggers like this: