Mens vi venter på Google Wave

Fra præsentationsvideoen nederst i indlægget
Fra præsentationsvideoen nederst i indlægget

Google Wave (Wikipedia) bliver åbnet for i første omgang 100.000 mennesker den 30. september. Jeg håber på, at være en af dem. I alle tilfælde glæder jeg mig meget til at få fingrene i Wave. Og selvfølgelig især til, at alle andre får fingrene i Wave, så vi rent faktisk får en langt bedre måde at kommunikere og samarbejde på.

Det seje ved Wave er mangefoldigt. Dog er det især de kollaborative elementer, der kommer til at vende op og ned på vores måde at arbejde på. Wave er en slags næste skridt i e-mail-klienternes udvikling. En udvikling som i øvrigt har været enormt langsom. Desværre for Google Wave ser det ud til, at e-mail ikke er integreret fra starten. Det betyder selvsagt, at det kommer til at vare ret lang tid, før det breder sig tilstrækkeligt til, at alle bruger Wave lige så selvfølgeligt som e-mail.

Grunden til, at det bliver så fedt, er, at man kommer til at kunne samarbejde om at skrive dokumenter, dele billeder, sende e-mail-lignende beskeder og mange andre ting med et langt bedre interface og i en meget mere integreret løsning end nogensinde før. Dybest set bliver vores kommunikation flyttet fra e-mail, instant messaging, fildelingstjenester, wikis, Word og meget mere ind i én applikation. Selv kommentarerne på blogs rundt omkring kan hives ind i din helt egen udgave af Wave. Og ved du hvad? Wave er ikke en desktop-applikation. Wave lever i din browser. Og kan mangt og meget mere end nogen anden eksisterende desktop-applikation. Det er intet mindre end forrygende.

Udover at det dermed er helt og aldeles sejt fra bunden, så er der fem ting, der gør, at jeg tror på, at det kommer til at ændre al fremtidig kommunikation:

 1. Real-time
  Først og fremmest bliver samtalerne, billed- og fildelingen, dokumenthåndteringen osv. leveret i real-time. I én og samme applikation, tilmed. Den enorme real-time-buzz, der er gang i i øjeblikket har jeg tænkt mig at skrive mere om ganske snart. Men i denne omgang blot et stort YAY for at det bliver hevet ind i vores kommende, centrale arbejdsredskab. Du ser alle ændringer så snart de laves. Det bliver cwazy, I tell you.
 2. Open source
  Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er fortaler for sådan ca. alt, der er open source. At innovere, at smide et hav af timer efter et projekt, for derefter at lade andre få lov til at videreudvikle er og bliver et stort plus. Og enormt sympatisk. De gør det altså sådan, at vi alle kan lave vores egen udgave af Google Wave. Måske en Shevy Wave. Yeash! Open source evangelismen har blandt andet drevet WordPress til at blive det klart bedste blogging-værktøj derude – og videre endnu til at blive et mere end hæderligt CMS. Og nå ja, selvfølgelig er der allerede lavet et Google Wave Plugin til WordPress.
 3. Plugins
  Ud over at det er open source bliver der også udviklet en ekstensiv API og det er muligt at lave sine egne plugins. Med andre ord kommer du til at kunne blogge via Wave, twitte via Wave og så videre og så videre. Dybest set vil det være muligt at udvikle et CMS omkring Wave, så skribenterne samarbejder om indholdsudvikling i Wave og udgiver via Wave. Og man kan jo selvfølgelig overveje at styre sine projekter i Basecamp via Wave. Damn!
 4. Embedding
  Især YouTube har vist os hvor fedt det er at kunne indsætte sit indhold andre steder. Man kan også embedde en wave, hvilket betyder, at du sammen med andre kan skrive et dokument, uploade billeder fra hver sin computer og til sidst embedde hele skidtet på jeres blog. Det er det, det ovenfor omtalte WordPress-plugin kan klare.
 5. Playback
  Hvis du bliver tilføjet en Wave (samtale) efter en del af indholdet allerede er konstrueret – eller endnu værre – efter flere personer har redigeret et dokument sammen, kan du se dets udvikling. Du kan dermed afspille udviklingsforløbet og se, hvem der har gjort hvad hvornår. Det bliver en af de allervildeste ting i Google Wave.

Hvis du har lyst til mere Wave allerede før du får grabberne i det, så se nedenstående video, som gennemgår det hele. Den varer 1 time og 20 min., men er det hele værd! Læs også hele arsenalet af blogindlæg fra Mashable, som blandt andet har lavet en Top 6 Game-Changing Features, der minder meget om ovenstående.

Og nå ja, så må vi da håbe, at det kommer til at virke

6 thoughts on “Mens vi venter på Google Wave”

 1. Rigtig fin gennemgang, René! Jeg glæder mig også utroligt meget til at prøve det af!

  Og så glæder jeg mig til fx Messenger og Skype får lavet noget lignende, så chats der bliver real time i stedet for det tidsspilde der står på nu.

  Eneste anke jeg har med wave er mht hvem som kommer til at eje mine data – bliver det som vi kender det med WordPress hvor du kan installere det på egen server (og så ejer du faktisk din installation) eller skal vi mon omkring Google på en eller anden måde for at bruge teknologien?

 2. Nu er jeg en af de få der har fået adgang til Wave allerede og indtil videre er det altså ikke life-changing. Det er hypet godt og grundigt, men med hensyn til praktisk anvendelse, så har Wave endnu ikke formået at dække et eksisterende behov for mig – men som med alle collaborative apps, så kræver det også at der er tilstrækkeligt mange brugere og det er der jo af gode grunde ikke endnu.

  For nu lige at tage fat på det som Anders siger omkring data-ejerskab, så er Wave så vidt jeg ved Open Source ligesom WordPress og du kan få din egen installation at lege med.

 3. @Anders: Sorry. Det er meget uklart i det ovenstående, men de har open sourcet både klient- og serversoftware. Det betyder, at alle kan lave deres helt egen service. Lige som e-mail i dag. Jeg benytter selv GMail, så mine data ligger hos Google. Hvis jeg skriver til en person, der har en Hotmail-adresse, ligger de data nu både hos Google og Microsoft.

  Hvis jeg i stedet laver min egen wave-server (lad os tænke på eksemplet renecnielsen.com), så krypteres datene på min helt egen Wave-server og skal læses og godkendes af modtagerens server (eks. saugstrup.org). Selv om vi sender vores data til hinanden via en helt tredje part, så er det kun du og jeg, der kan pakke dataene ud. Indtil vi henter Therese ind i waven, selvfølgelig. Så har hendes server-of-choice også adgang.

  Som jeg umiddelbart forstår det hele, er der med andre ord større sikkerhed at hente her, end på almindelig, ukrypteret e-mailing. Og pludselig er det hele endda open sourcet 🙂 Læs evt. mere på http://www.waveprotocol.org og gør mig klogere. Jeg er meget lidt skarp på server-opsætninger, API'er og alt det der tekniske hejs.

  @Therese: Nu har jeg også leget lidt, og jeg synes nu stadig det har alle muligheder for at blive stort, når det kommer til at køre uden alt for mange fall-outs. Husk på, at de fleste arbejdspladser tosser rundt i Outlook og pop3 med al deres kommunikation, som gemmes på én computer og skal videresendes og bla bla bla. Nu lever dataene pludselig alle i skyen og i en browser. Med langt bedre samarbejdsværktøjer end tidligere. Jeg er meget optimistisk. Revolutionen rammer os ikke i dette år, men på sigt skal det nok blive standarden, at vi samarbejder real-time i en browser i stedet for asynkront i hver vores desktop-klient. Og det er i sig selv revolutionerende for kommunikationsstrømmen.

 4. Tak for afklaringen begge to. Det lyder jo meget lovende!

  Lige mht browsere og desktopprogrammer, så er det jo altså muligt at køre mail i skyen både med browser og desktopprogram. Jeg tænker her på IMAP fx via en Exchange server, som mange virksomheder heldigvis er kloge nok til at bruge.

Comments are closed.

Scroll to Top