Ikke-anbefalinger fra Tanten

Min eksil-informant i New Delhi, Poul, har sendt mig et link til en … errhhmm .. nyhed? på Tante Berlingers website. Artiklen? hedder “Sådan bør du opføre dig på Facebook“. Lad mig venligst men bestemt fortælle dig, kære renecnielsen.com-læser, at det er en flaske bullshit-hornlygte med spejlrefleks. I et glashus, bør nævnes.

Jeg gætter på, at han har sendt linket, fordi han gerne ville læse hvad jeg havde at sige om det, for han ved, hvor meget jeg hader ikke-journalistik fra hans kolleger (ja, Sherlock, han er journalist). Og at jeg har skrevet speciale om takt og tone.

Louise Lyck Dreehsen forsøger at lægge sig op ad Emma Gad, som hun åbenlyst aldrig har læst. Men lad nu ikke det komme hende til last. Hun er jo blot en journalist, der forsøger at sammensætte nogle ord (i dette tilfælde kopiere nogle ord) om noget hipt, så hun nemt kan sælge en ikke-artikel til et ellers ganske velanskrevet bladhus.

Men lad os tage hendes 5 gadske anbefalinger én efter én – når vi lige har gennemgået indledningen. Der fortæller hun nemlig, at “to ud af tre er forvirrede, når det kommer til takt og tone på internettet”. Modsat den ikke-virtuelle globalitet? Internettet er altså ret stort, ikke? Det er altså temmelig svært at sætte regler op for, hvordan man opfører sig takt-og-tonisk på internettet som generaliseret entitet. Blot ordene “takt og tone” vil i øvrigt forvirre de fleste i dag – også offline. Louise Lyck Dreehsen inklusive.

Nå, men lad os komme til anbefalingerne til, hvordan man opfører sig på internettet (dvs. indledningens generelle “internettet” bliver i slutningen indsnævret til Facebook og MySpace).

1. Profilbillede

Overvej nøje dit profilbillede. Hvordan ville du have det, hvis det dukkede op i den lokale avis?

I dag bruger medierne i stigende grad netværkssiderne til at finde folk. Et eksempel er den 23-årige luksuseskortpige Ashley Dupré, der tidligere i år blev hovedperson i prostitutionsskandalen omkring New Yorks guvernør Elliott Spitzer. Ashley Duprés bikinibilleder fra MySpace gik verden rundt.

Æhhh. Vi snakkede om takt og tone, ikke? Det der handler om ikke-ønsket selvfremstilling og mediernes udnyttelse af den omsiggribende offentliggørelse af privatsfæren. Ikke om takt og tone. Med mindre vi her snakker om mediernes mangel derpå. Ergo burde det være “Overvej nøje mediernes evindelige mangel på takt og tone og sørg for at leve bag betonmure.” Og nej, det er i øvrigt heller ikke kun profilbilledet, men alle billeder og alt andet indhold. men hvis profilbillede-budskabet skal give mening: “Overvej nøje dit profilbillede. Andre skal kunne kende dig og alle i verden kan se det – også din svigermor”.

Og helt ærlig. Eksemplet! Jo jo, det er da synd at luksuseskortpigen blev vist for alverden i bikini. No doubt. Men mon ikke det virkelig nederen for hende nærmere ligger i 1) at være luksuseskortpige, 2) at blive knaldet af Elliott Spitzer og 3) at få historien sendt hele verden rundt? Med eller uden bikini. Med eller uden rumdragt.

2. Venner?

Vent 24 timer før du accepterer en venneanmodning eller fjerner en ’ven.’ Tidsrummet vil hjælpe dig til at få klarhed.

Så det er god takt og tone at vente 24 timer med at give en ven et svar? Det tror jeg ikke. Det kan måske nok være fornuftigt at vente, hvis man er i tvivl om man gider være associeret med en person, men at det skulle være god takt og tone, tvivler jeg stærkt på. Og husk nu venligst, at en “ven” på Facebook ikke nødvendigvis er en tæt og nær ven. Det er en person, hvis Facebook-verden, du gerne vil have et indblik i, som får lov til at følge med i din Facebook-verden. Ergo en for dig interessant person. Sociale netværk fremhæver sociale aktiviteter. Facebooks største force er for mig events, så hvis en eller anden person tilmelder sig fede events, fortjener vedkommende en særlig plads i min Facebook-verden. Bedste ven eller ej. Hvis en person spammer mig løs med alt muligt app-lort og gruppe-invites, skal vi ikke være “venner” på Facebook. Bedste ven eller ej. Facebook er et socialt online-værktøj. Ikke en indikator for grad af venskab.

3. Husk at ringe

Fødselsdage, forlovelser og bryllupper er ikke virtuelle begivenheder. Du bør altid sende et kort eller ringe til dine venner, når der sker noget vigtigt.

Det er sandelig an på, hvem man er. Er et bryllup en Post Danmark-begivenhed? En telefonbegivenhed? Hvorfor er det per definition mere andre-kommunikationskanalbegivenheder end virtuelle begivenheder? Nogle af mine Facebook-“venner” ville ærlig talt blive en smule forundrede, hvis jeg pludselig ringede til dem for at ønske tillykke med fødselsdagen. Andre ville blive en kende fornærmede, hvis jeg ikke kiggede forbi til en øl. Et virtuelt netværk (som må være det, vi taler om) kan være ganske udmærket til lykønskninger. Det kan også være meget meget dumt udelukkende at benytte denne kommunikationskanal. Lige som det er tilfældet med alle andre kommnunikationskanaler. Facebook er facilitator for kommunikation – ikke et helt andet liv. For fanden.

4. Billeder

Tænk dig grundigt om, før du lægger et billede af en anden person på nettet. Hvordan ville du have det, hvis det var dig på billedet?

Nej. I stedet: “Hvordan tror du vedkommende vil have det med, at du lægger et billede af vedkommende på nettet?”. Projicering af selvet på andre er ganske fint, når vi har at gøre med børn eller meget løse bekendtskaber, men læg venligst op til empati hvor det er muligt. Som i de fleste tilfælde på Facebook.

Jeg har det selv fint med de fleste billeder, men at det skal gå ud over de af mine venner, der slet ikke synes om at have nogen form for tilstedeværelse på nettet, er da helt skævt. Men det er rigtigt, nu handler det om takt og tone. Udsæt ikke dine venner og bekendte for ting, de ikke synes om. Punktum.

5. Ukendte ‘venner’

Du behøver ikke være ’ven’ med folk, du ikke kender.

No shit?

7 thoughts on “Ikke-anbefalinger fra Tanten”

  1. Altså René, der er ingen som díg, som kan spise stakkels journalister og spytte dem ud igen:-)

  2. Jamen det er jo også bare fordi, at de er så søde udenpå, men alt for bitre indeni 🙂

  3. hehe! godt set. Det er jo det rene banale vrøvl som berlingske.dk har lagt “spalteplads” til… men mon ikke det er et forsøg på at få sagt GOOGLE og FACEBOOK flest mulige gange? utroligt at BRITTNY SPEARS ikke er omtalt i “historien” 🙂

    vh
    SSR

  4. Haha. Ja, der er andre ord, der kunne generere lidt Google Juice. Men der er Ekstra Bladet jo selvfølgelig langt fremme… 🙂

Comments are closed.

Scroll to Top