Netjunkie

Ekstra Bladet skriver i dag om netafhængighed (se leder). Et fænomen, der efter sigende rammer hver tiende dansker. Og vi snakker altså afhænighed. Ikke storforbrug, ikke overforbrug, men skærm-narkomani, som de så lidet imponerende kalder det. Noget tyder på, at de bare har taget et alkoholproblemspørgeskema og lavet en søg-og-erstat.

Hvad går spørgsmålene så ud på? Tja, det skal jeg sige dig.

 1. Har du svært ved at undvære internettet i flere dage ad gangen?
  Jeg ville savne musik, læsestof, omgang med mennesker og kaffe mere. Jeg vil ikke sige, at jeg har svært ved at undvære det, men det er noget så forbandet praktisk at have ved hånden. Især når man er glemsom. Jeg er glemsom. Internettet har taget min kalender, min postkasse, min bank og en god del af min viden som gidsler, så jeg kan godt savne at vide, hvad jeg har glemt. Helt abstrakt tænkt, har jeg dog ikke de store problemer.
 2. Er du ofte på nettet i længere tid, end du havde planlagt?
  Jeg planlægger ikke at være på nettet. Det er en del af min hverdag og ikke noget jeg “skal ud til”. Jeg bruger nettet når jeg skal bruge nogle informationer, sende noget, hente noget osv. Men ja, nogle gange kommer jeg i tanke om, at jeg skal noget andet end det jeg satte mig ved computeren for at gøre. Nogle gange hører jeg også musik i længere tid end planlagt, læser et kapitel mere, bliver længere tid hos en ven, end det var tanken, eller drikker lige en espresso efter min cappucino.
 3. Har du prøvet at skære ned i den tid du bruger på internettet uden succes?
  Nej, jeg har ikke prøvet at skære ned. Til gengæld har jeg flere gange forsøgt at lære at sige nej til mine venner, drikke lidt mindre kaffe og lade være med at bruge så meget tid på at læse og høre musik.
 4. Tænker du meget på internettet, når du ikke er på?
  Kan man virkelig tænke på internettet? Men nej, ikke meget. Ikke så meget som jeg tænker på min familie og venner, når de ikke er i nærheden, ikke så meget som jeg går og glæder mig til at komme hjem og læse videre i en god roman eller hvor (sygt) meget jeg tænker på kaffe, når jeg vågner. Eller på hvor meget jeg glæder mig til at komme til en koncert.
 5. Går du på internettet for at glemme virkelighedens problemer?
  Jeg tror, min dårlige internetforbindelse er mit eneste problem. Det tænker jeg til gengæld på, når jeg vil på nettet. Så forsøger jeg nogle gange at glemme det ved at sætte noget musik på, læse en bog, ringe til en ven eller gå ud og drikke en kop kaffe.
 6. Har du oplevet, at dit internetforbrug har påvirket dit forhold til din partner eller din familie i negativ retning?
  Ja, det er meget nemmere at komme i kontakt med dem, når vi alle er online. Det falder ikke altid i god jord 😉
 7. Har du prøvet at skjule dit internetforbrug over for andre?
  Jeg har stadig ikke helt fattet, hvad internetforbrug er. Er det antallet af timer eller antallet af bytes, der ryger gennem kobberet? Jeg aldrig forsøgt at gøre det sidste op. Antallet af timer fortæller jo ikke noget som helst. Jeg er på internettet praktisk taget hele dagen på arbejde. Når jeg er hjemme, er computeren også tændt (og dermed oftest på nettet), så jeg kan høre musik mens jeg læser og drikke en god kop mokka. Men ja, engang kom jeg til at surfe i et par timer, mens jeg var på arbejde. Så sagde jeg til min chef: “Narrrharj, jeg har ikke. Faktisk”.
 8. Vrisser du nogensinde ad folk, når de forstyrrer dig, mens du er på internettet?
  Ja, for fanden. Jeg er lidt af en vrissenpind. Hvis jeg sidder og arbejder, er det da røvirriterende. Lidt lige som hvis nogen forstyrrer, hvis jeg er lige midt i en spændende passage i en bog, sidder og lytter til teksten i en sang eller tjeneren tager min kaffe, selv om jeg ikke har drukket det hele. Vris, vris, vris.
 9. Bruger du ofte internettet som overspringshandling?
  Hele tiden. Blandt andet lige nu. Jeg har også lige hentet kaffe, læst lidt i betænkningen om “alkohol i udåndingsluft og en nulgrænse for euforiserende stoffer mv.” Og den skal jeg slet ikke bruge lige nu. Tsk. I forgårs skrev jeg en musikanmeldelse som en overspringshandling.
 10. Foretrækker du internettet frem for tid sammen med din partner?
  Haha. Så står det sgu sløjt til. Altså, hvis vi stadig snakker om “bare at være på nettet”. Hvis jeg har et formål med det, kan det nogle gange være nødvendigt. Ja, nogle gange at foretrække. Tænk hvis hun sidder og glor på en eller anden tåbelig serie på Kanal 5 eller TV3 og det der. Puuh. Så vil jeg langt hellere være på nettet imens og så tage noget tid sammen med hende senere. Hun (rolig nu mor, hun er fiktiv) vrisser sådan, når jeg forstyrrer, mens hun ser serier. Jeg tror sgu, hun har et afhængighedsforhold.

Hvis man kan svare ja på mere end fem af spørgsmålene, har man et problem. Auch. Jeg er netoman, kaffoman, musikoman, læsoman og socioman. Og sikkert en del mere. Det gjorde nas.

Nu skal skal jeg til finde en, der kan hjælpe mig med mine problemer. Det må ikke indebære, at jeg møder mennesker eller søger på internettet. Bud?

6 thoughts on “Netjunkie”

 1. hov hov, ser nu ikke de store problemer med gode gamle EB. En fornuftig blanding af nøgne piger og dybdeborrende journalistisk – hvem kan have noget imod det?? I øvrigt så har den de seneste par år hentet et par cavling priser, det siger vel et eller andet om kvaliteten af en ofte undervurderet avis..

 2. [quote comment=”56311″]…En fornuftig blanding af nøgne piger…[/quote]

  Og så får de jo endda et fyrsteligt honorar…

Comments are closed.

Scroll to Top