Defensiv kampagne

Venstre og Socialdemokraterne er blevet enige om, at vi i Danmark først skal stemme om EU-forfatningen når englænderne har stemt. Det kommer sikkert til at betyde, at vi aldrig nogensinde skal stemme, for det ligner et sikkert nej fra englændernes side, og dermed falder hele “projekt forfatning” nok på jorden. Så behøver politikerne jo heller ikke bekymre sig om en lang og udmattende kampagne, hvor de skal til at fortælle os om konsekvenserne af forfatningen for Danmark. Hvis det bliver et engelsk nej, er jeg bange for, at en så-nytter-det-alligevel-ikke-noget-holdning kan komme til at præge den danske debat og holde en del ja-sigere væk fra stemmeurnerne. Et engelsk ja kan måske nok få nogle få skeptikere til at sige ja, men jeg tror ikke altså ikke på den store omvæltning. Hvis de stemmer ja, er det stadig op til os selv at bestemme hvad vi vil – nøjagtig som det ville være, hvis vi valgte at stemme samme dag som englænderne. Jeg er i det hele taget lidt forundet over, at alle lande, der er så venlige at holde afstemninger, ikke gør det samme dag. Vi kan nemt komme i den situation, at et land skal vente i over et år efter deres egen afstemning, før den endelige skæbne om forfatningens fremtid bliver afgjort. Det er hverken demokratisk eller smart. UPDATE (1. maj): Det lader nu alligevel ikke til, at Socialdemokraterne var helt med på statsministerens idé om en afstemning efter briterne. I hvert fald ikke om at lægge sig fast på det nu. Mogens Lykketoft siger til Politiken: “>“Jeg vil ikke blande mig i Anders Foghs holdninger, men blot ønske, at han ikke refererer fra lukkede møder. Og hvis han gør det, så appellere til, at han i det mindst refererer korrekt”. Han vil helst ikke diskutere sagen så længe den endelige forfatningstraktat ikke er klar. Så langt, så godt.

Scroll to Top