Køb musik på nettet

Jeg burde have skrevet det her noget tidligere, for jeg tror, at ret mange af mine venner efterhånden har diskutteret og herunder spurgt mig, hvor det er bedst at købe musik online. De fleste har efterhånden en uheldig idé om, at iTunes Store er det bedste bud. Og nej, det er et af de dårligste bud, når alt kommer til alt. Og det gør alt (altså kommer til alt. Det er jo nu engang alt i forvejen). iTunes tvinger rigtignok ikke længere en kopibeskyttelse ned over deres brugere, men de sælger sangene i dårlig kvalitet (256kbps – man kan lave mp3-filer i 320kbps, så hvorfor ikke gøre det?). At de benytter AAC i stedet for et af de andre tilgængelige formater, er ikke længere noget større problem. De fleste musikafspillere kan håndtere AAC these days. Og ja, der er meget musik i iTunes Store, og hvis du ikke kan finde din musik andre steder, så køb dog den da i iTunes. Der er ikke nogen, der slår sig på det.

Jeg vælger dog i stedet altid mellem formaterne mp3, FLAC og Ogg Vorbis. Eller originalformatet, WAV, selvfølgelig. Vi skal nok alle sammen blive trætte af, at have al vores musik liggende som mp3 en dag, men det er nu engang det mest benyttede format i dag og derfor mulig at tage med sig rundt på alle de afspillere, man måtte have. FLAC og Ogg Vorbis er langt hen ad vejen de bedste bud, hvis man kun skulle købe med følelserne. Men det skal man desværre ikke altid. Der skal bruges noget energi på at få de formater omsat til noget, alle dine afspillere kan klare, men du har til gengæld sangene i et godt format, som om et par nok stadig kan konverteres til bedst mulige, udbredte format. Være det AAC eller noget nyere.

Men nok om formater. Jeg ved ikke specielt meget om det og vil hellere fortælle, hvor jeg oftest køber musik.

Her bør du købe

Jeg tillader mig derfor her at fortælle dig, hvor du børe købe din musik. Det er ikke nogen udtømmende liste, men blot de steder, hvor jeg er glad for at købe min musik. Flere af stederne er kendt af de faste læsere her på stedet. Og omtalte faste læsere har forhåbentlig også allerede læst Rune Hausners indlæg om Dubstep, hvor han også nævner nogle af stederne.

 • BLEEP
  Masser af elektronisk musik, som sælges både på vinyl og som mp3 i 320kbps.
 • Juno Records
  Samme historie. Det er elektronisk musik, og det er både vinyl, cd og mp3 i hhv. 192kbps og 320kbps samt wav).
 • Boomkat
  Mest elektronisk, men også lidt andet. Vinyl, cd og mp3 i 320kbps og FLAC.
 • 7digital

  Indie styrer denne biks, men der er også elektronisk og lidt hiphop. Udelukkende mp3 i 320kbps.

 • Beatport

  Noget nær himlen, hvis du er til den klub-orienterede elektroniske musik. Kun digitalt, hvor det er mp3 i 320kbps, mp4 i 192kbps eller WAV.

 • Drum & Bass Arena

  Navnet siger lissom sig selv. FLAC, WAV og mp3 i hhv. 192kbpm og 320kbpm

Som outsider kan også nævnes eMusic, hvor kvaliteten ikke er særlig god, men det er ekstremt billigt, og en god måde at købe noget musik på, hvor der er råd til nogle sats her og der.

8 thoughts on “Køb musik på nettet”

 1. Palle Pallesen

  Hvis man søger dansk musik kan http://www.box.dk være en mulig kilde, de har typisk MP3 af rimelig til høj kvalitet til en ganske fornuftig pris (ca 90,- for et album)

 2. At kalde AAC i 256kbps for “dårlig kvalitet” er måske lige en tand for hårdt. Hvis man er i stand til at høre forskel på aac og mp3 med så høje bitrates, som du nævner, er alt andet end et lossless format vel uaccceptabelt? 😉 Anyways, tak for links – nogen stederne der har fokus på DnB/breaks?

 3. @Palle: Thanks. Godt med et sted med dansk musik til listen også. Og ja, jeg ser, at de også har mp3 i 320kbps.

  @Sune: Nå ja ja. Godt ord igen. Der var jeg lidt hurtig på tasterne. Men problemet med det er netop, at man ikke på et senere tidspunkt kan konvertere til en ordentlig mp3-kvalitet (men kun de 256kbps). Med en mp3 i 320kbps kan du til enhver tid få en god AAC. Så derfor mener jeg blot, at udbyderne bør stikke os et format, der er brugbart på tværs af platforme – og som er konverterbart uden at miste noget af den kvalitet, man har købt.

  Og godt du nævner DnB/breaks. Jeg glemte nemlig Drum & Bass Arena. Dem har jeg nu tilføjet listen ovenfor.

 4. Weeell, IMO mener jeg at udbyderne altid bør stille et lossless format til rådighed, som folk selv kan transcode fra, men jeg er også en nørd og 99,99% af brugerne vil helt sikkert sige wtf og hente i et lossy format, fordi det fylder 10x så lidt 🙂

  En deltalje ift. 256/320kbps – bitrates kan ikke bruges som et mål for kvaliteten, fordi det blot er et udtryk for hvor meget data encoderen må bruge pr. sekund og ikke hvor godt den gør det. Så uafhængigt af om man transcoder den ene eller anden vej mellem mp3 og aac vil man forringe kvaliteten på lyden.

 5. Sejt. Jeg skal lige have det skåret ud i pap, tak:

  1. Præmis: Vi har en AAC i 256kbps, som vi skal have lavet om til mp3 i bedst mulige kvalitet. Hvilken kvalitet får mp3-filen i forhold til en mp3-fil encodet direkte til 320kbps fra lossless?

  2. Præmis: Vi har en mp3 i 320kbps, som vi skal have lavet om til AAC i bedst mulige kvalitet. Hvilken kvalitet får AAC-filen i forhold ti en AAC-fil encoded direkte til 256kbps fra lossless?

  Og til sidst det onde spørgsmål:
  3. Hvilken af de to resulterende filer er bedst?

 6. Hehe, jeg er ikke aac/mp3-encoding autoritet – der må du lige ringe til vores venner hos Frauenhofer IIS, som udviklede mp3-formatet og senere var med til at udvikle aac. Man kan bare ikke sige noget entydigt om kvaliteten ud fra bitraten alene.

  Vi kan selvfølgelig udføre eksperimentet med blindtest 🙂 Mit bud er at man ikke vil kunne høre forskel på de resulterende filer, fordi de bitrates vi taler om, er så høje.

 7. Prøv også gogoyoko hvor musikerne angiveligt skal få en endnu større bid af kagen end de får andre steder. Formatet er 320Kbps DRM-fri mp3.

Comments are closed.

Scroll to Top