Facebooks geniale investering

·

·

Friendfeed & Facebook
Image by Dekuwa via Flickr

Der er masser af hype i luften i nørdeland i dag. Facebook har købt en af mine yndlingstjenester, FriendFeed. Og det er jo enormt ligegyldigt for mange. I første omgang.

Det er spændende er dog, at praktisk taget alle bruger Facebook. For ikke at tale om Google. Google kommer nemlig ind i billedet fordi Facebook med købet af FriendFeed kommer til at sidde på enormt meget data. Der hvor vi alle sammen skriver det hele i øjeblikket. ALT, hvad jeg foretager mig på nettet ryger forbi mit FriendFeed. FriendFeed er nemlig en personlig aggregatortjeneste, en såkaldt lifestream. Og ja det er fakkertalt mit liv online, man kan følge med i der. Både hvad jeg skriver på mine egne blogs, på Facebook, i kommentarer til andres blogs, billeder, jeg deler, videoer, jeg deler eller kan lide, og ikke mindst hvad jeg skriver på Twitter.

Umiddelbart ligner Facebooks opkøb af FriendFeed som et angreb på Twitter og det er det for så vidt også. For Twitter bliver i meget høj grad brugt via klienter/programmer/apps og et meget stærkt værktøj til det er netop FriendFeed. Dermed kommer Facebook til at sidde meget stærkt i kampen om at være samlestedet for alt online. Og du kan styre din Twitter-profil gennem et Facebook-ejet produkt (og måske snart i langt højere grad end nu i selve Facebook).

Det hiver megen online research væk fra almindelige søgninger på Google, 1-1- og 1-mange-kommunikationen væk fra e-mails (Gmail) og sikkert også endnu mere billed- og videodeling væk fra Picasa og YouTube over på Facebook. Facebooks køb af FriendFeed er med andre ord mest af alt et forsøg på at have noget at vise frem når Google Wave snart offentliggøres. For der er revolutioner på vej i måden vi kommunikerer på online. Nu bliver det næsten udelukkende en kamp mellem Facebook og Google. Eller en kamp mellem to firmaer, der historisk har vist sig at være lige nøjagtig så lukkede som brugerne tillader. Og det er ikke så lidt.

Men det vigtigste i denne historie er, at Facebook sidder tungt på real-time-søgning. Ikke nok med, at de selv lige har lavet en af slagsen, der er langt bedre end Twitters – de har nu også de dygtigste udviklere indenfor det område. Det er nemlig folkene hos FriendFeed, som har lavet et produkt, der er enormt meget sejere end Twitter (som ikke kan ret meget og altid er nede). Og ja, de har i øvrigt tidligere arbejdet hos Google. Hvor de var med til at opfinde Gmail.

Facebook har nu potentialet til at blive verdens vigtigste søgemaskine (omend Googles nye søgemaskine vist er ret sej og real-time). Mens Google med Wave har muligheden for at blive den vigtigste real-time-kommunikationskanal.

Der er rav i den.