Facebooks geniale investering

Friendfeed & Facebook
Image by Dekuwa via Flickr

Der er masser af hype i luften i nørdeland i dag. Facebook har købt en af mine yndlingstjenester, FriendFeed. Og det er jo enormt ligegyldigt for mange. I første omgang.

Det er spændende er dog, at praktisk taget alle bruger Facebook. For ikke at tale om Google. Google kommer nemlig ind i billedet fordi Facebook med købet af FriendFeed kommer til at sidde på enormt meget data. Der hvor vi alle sammen skriver det hele i øjeblikket. ALT, hvad jeg foretager mig på nettet ryger forbi mit FriendFeed. FriendFeed er nemlig en personlig aggregatortjeneste, en såkaldt lifestream. Og ja det er fakkertalt mit liv online, man kan følge med i der. Både hvad jeg skriver på mine egne blogs, på Facebook, i kommentarer til andres blogs, billeder, jeg deler, videoer, jeg deler eller kan lide, og ikke mindst hvad jeg skriver på Twitter.

Umiddelbart ligner Facebooks opkøb af FriendFeed som et angreb på Twitter og det er det for så vidt også. For Twitter bliver i meget høj grad brugt via klienter/programmer/apps og et meget stærkt værktøj til det er netop FriendFeed. Dermed kommer Facebook til at sidde meget stærkt i kampen om at være samlestedet for alt online. Og du kan styre din Twitter-profil gennem et Facebook-ejet produkt (og måske snart i langt højere grad end nu i selve Facebook).

Det hiver megen online research væk fra almindelige søgninger på Google, 1-1- og 1-mange-kommunikationen væk fra e-mails (Gmail) og sikkert også endnu mere billed- og videodeling væk fra Picasa og YouTube over på Facebook. Facebooks køb af FriendFeed er med andre ord mest af alt et forsøg på at have noget at vise frem når Google Wave snart offentliggøres. For der er revolutioner på vej i måden vi kommunikerer på online. Nu bliver det næsten udelukkende en kamp mellem Facebook og Google. Eller en kamp mellem to firmaer, der historisk har vist sig at være lige nøjagtig så lukkede som brugerne tillader. Og det er ikke så lidt.

Men det vigtigste i denne historie er, at Facebook sidder tungt på real-time-søgning. Ikke nok med, at de selv lige har lavet en af slagsen, der er langt bedre end Twitters – de har nu også de dygtigste udviklere indenfor det område. Det er nemlig folkene hos FriendFeed, som har lavet et produkt, der er enormt meget sejere end Twitter (som ikke kan ret meget og altid er nede). Og ja, de har i øvrigt tidligere arbejdet hos Google. Hvor de var med til at opfinde Gmail.

Facebook har nu potentialet til at blive verdens vigtigste søgemaskine (omend Googles nye søgemaskine vist er ret sej og real-time). Mens Google med Wave har muligheden for at blive den vigtigste real-time-kommunikationskanal.

Der er rav i den.

10 thoughts on “Facebooks geniale investering”

 1. Læg i øvrigt mærke til at FriendFeed som en af de eneste tjenester har adgang til Twitter's Firehose der gør at de får ALT fra Twitter i det øjeblik det bliver publiceret (det vi andre engang nød godt af i vores IM-apps pga. XMPP).

  Medmindre Twitter lukker for vandhanen har Facebook fået snablen godt ned i en fandens masse Twitter-streams.

 2. Præcis. Og det er det, jeg mener med, at FriendFeed er et meget stærkt værktøj til at styre sin Twitter-profil med. Det går stærkere end andre klienter, og der er kommentarsynkronisering. Det betyder, at hvis skriver en statusbesked på FriendFeed, kan du også sende den til Twitter. Og lige så vigtigt kan man ved afgivelse af kommentar i FriendFeed sende den som "kommentar" på Twitter. Det betyder, at det er FriendFeed, der samler ALLE kommentarerne, hvis bare alle Twitter-brugere også bruger FriendFeed. Og det gør de snart 🙂

  Bliver vildt hvis det bliver implementeret i Facebook.

 3. @Stefan: Ja, jeg tror de bliver ved med at have det svært. At Google først nu kommer med noget, der ligner noget, siger meget. Men selvfølgelig er Bing et stort og vigtigt skridt for Microsoft, mens samarbejdet med Yahoo også kun kan hjælpe dem. Men der er sgu langt op til FriendFeeds søgemaskines kræfter og hurtighed. Og vistnok nu også op til Googles kommende udgave.

  Men den store fordel for Facebook/FriendFeed er jo, at de har mange flere personlige data end selv Google ligger inde med. De har langt bedre muligheder for personaliserede søgeresultater.

 4. I øvrigt faldt jeg lige over endnu en Hitler-undertekst-tøhø hos TechCrunch, fra en af alle de utilfredse FriendFeed-brugere:

  [youtube B3g6-GWCGt8&feature=player_embedded

  youtube]

 5. René: Tak for en fin artikel med gode argumenter og tanker om FB's køb af FF.

  Jeg håber bare ikke, at Facebook begår den samme fejl som Google, da det købte Jaiku for at bruge hjernerne bag til noget andet og lade Jaiku forvitre i foruroligende hast.

  1. Det var en fejl af Google, hvis deres idé var at lave en sej mikrobloggingtjeneste. Hvis deres idé var at få nogle seje folk ind, der vidste noget om mobil integration, så må Android og Latitude siges at være ret fine løsninger (jeg ved dog ikke, om Jyri har arbejdet på hhv. Android og Latitude, skal siges). Store tanker må ikke stoppes af, at vi er nogle få, der synes, at en tjeneste er sej.

   Det samme vil jeg mene med FriendFeed. Drengene bag FriendFeed kan næsten kun være købt til fem kompetencer:

   1. At lave noget GMail-lignende
   2. At lave noget Google Maps-lignende
   3. At lave en stand-alone Twitter-killer
   4. At lave en sej real-time-søgning til Facebook
   5. At lave en sej aggregatortjeneste

   Jeg anser FMail-løsningen som både utænkelig og direkte dum med Wave på trapperne. Noget kort-/lokaltionsbaseret ville være pissesejt i både Facebook og FriendFeed. De tre sidste er lige nøjagtig hvad både FriendFeed og Facebook begge forsøger at være. Så for mig er det ligegyldigt om morgendagens teknologi skabes af disse coole mennesker i økonomisk usikkert og brugerfattigt FriendFeed-regi eller i top-of-the-pops bruger- og økonomisk Facebook-velstandsregi. Hvis bare det sker og hvis bare jeg er med, så er jeg ligeglad med, at rigtig mange andre får muligheden også 🙂

   Jeg er positiv så længe Facebook ikke vedligeholder hegnet omkring deres service. Og jeg tror, at det her er et meget godt skridt i den mere åbne retning. Og lad os hylde det.

  2. Det var en fejl af Google, hvis deres idé var at lave en sej mikrobloggingtjeneste. Hvis deres idé var at få nogle seje folk ind, der vidste noget om mobil integration, så må Android og Latitude siges at være ret fine løsninger (jeg ved dog ikke, om Jyri har arbejdet på hhv. Android og Latitude, skal siges). Store tanker må ikke stoppes af, at vi er nogle få, der synes, at en tjeneste er sej.

   Det samme vil jeg mene med FriendFeed. Drengene bag FriendFeed kan næsten kun være købt til fem kompetencer:

   1. At lave noget GMail-lignende
   2. At lave noget Google Maps-lignende
   3. At lave en stand-alone Twitter-killer
   4. At lave en sej real-time-søgning
   5. At lave en sej aggregatortjeneste

   Ad 1) Jeg anser FMail-løsningen som både utænkelig og direkte dum med Wave på trapperne.
   Ad 2) Noget kort-/lokaltionsbaseret ville være pissesejt i både Facebook og FriendFeed.
   Ad 3-5) De tre sidste er lige nøjagtig hvad både FriendFeed og Facebook begge forsøger at være og gøre. Så for mig er det ligegyldigt om morgendagens teknologi skabes af disse coole mennesker i økonomisk usikkert og brugerfattigt FriendFeed-regi eller i top-of-the-pops bruger- og økonomisk Facebook-velstandsregi. Hvis bare det sker og hvis bare jeg er med, så er jeg ligeglad med, at rigtig mange andre får muligheden også 🙂

   Jeg er positiv så længe Facebook ikke vedligeholder hegnet omkring deres service. Og jeg tror, at det her er et meget godt skridt i den mere åbne retning. Og lad os hylde det.

  1. Thanks, buddy! Jeg blev gjort opmærksom på artiklen af min kollega, Claus, i går da han læste ovenstående indlæg. Det er en rigtig sej artikel, og jeg vil foreslå alle at læse den, selv om den er herrefucking lang! Og damn, hvor må de have de sejeste kilder 🙂

Comments are closed.

Scroll to Top