Giv Tankmanden en tanke

Nu da det er ved at være OL-tid og dermed tid til at Kina skal have en krammer af alle de demokratiske stater i verden (med et lille jamen-så-søde-synes-vi-da-heller-ikke-de-er-host), synes jeg det er passende at give Tankmanden en lille tanke. Manden, der den 5. juni 1989 valgte at stille sig op foran en hel række tanks for at protestere over massakren på Tiananmen.

Den ukendte mand, hvis skæbne ingen kender, er et ikon i den vestlige verden. Ja, forhåbentlig i hele verden uden for Kina. I Kina kender universitetsstuderende ike historien. Google filtrerer billederne af ham væk, når man søger på Tiananmen i Kina. Yahoo udleverer informationer om og e-mailkorrespondance fra personer, der går mod censuren, til staten (og vil ikke lave om på det). Den statslige censur kører ufortrødent videre og Google, Yahoo, Microsoft og de masser af andre tjenester, der måtte have ønske om profit profit profit på det kinesiske marked hjælper mere end andre nogensinde vil være i stand til. Kapitalinteresserne støtter et korrupt kommunistregime uden at blinke. Pengegriske sataner.

Men apropos Google, så ligger der på deres videosite en rigtig god Frontline-dokumentar fra 2006 om Tankmanden. Se den her. Før Kineserne.

Du har god tid.

The Tank Man (53 min.)

Der er også en længere udgave, som er lidt bedre fortalt.

The Tank Man (75 min.)

3 thoughts on “Giv Tankmanden en tanke”

 1. Nu er du jo ikke ligefrem kendt for at være den mest ihærdige tilhænger af “profit profit profit”, men lad os antage, at Google rent faktisk også interesserede sig for andet end profit (f.eks. at gøre informationer fra nettet let tilgængelige for folk). Kunne det så tænkes (rent teoretisk i din verden selvfølgelig), at Google har tænkt: “Pis. Hvis vi ikke censurerer, kan vi overhovedet ikke hjælpe. Så indtil videre censurerer vi.”

  Jeg synes jo ikke, der er noget galt i at jagte noget profit, men ligefrem at antyde, at Google er ond, fordi de censurerer, er ikke nødvendigvis helt korrekt.

  Måske tænkte de i virkeligeden. “Wauw et stort marked! Og vi gør – alt taget i betragtning – mere gavn end skade. En win-win situation. Omend nok mest win for os?”

 2. Forresten er jeg enig i, at vi skal sende ham en tanke. Han var sgu for cool, den stakkel….

 3. Lad os lige få på det rene, at jeg er stor tilhænger af profit. Jeg er dog ikke tilhænger af at kampen for profit skal gå før rigtig mange andre ting. Profit er i sig selv en ganske fin ting.

  Google, Microsoft, Yahoo og Cisco er måske nok en snas altruistiske i deres ræsonneren, men det har stadig været efter formlen “nederen at vi bliver nødt til at træde på menneskerettighederne alt imens vi hjælper de arme stakler”.

  En google-søgemaskine, der kun indeholder de hits som Det Kinesiske Kommunistparti tillader, vil også kunne laves af kinesere. Jeg tror ikke, at Google, Yahoo og Microsofts søgemaskiner på det kinesiske marked hjælper brugeren tilstrækkeligt nok til at de tramper rundt i en så basal ret som friheden til at udtrykke sig.

  Men det giver Google en masse informationer om rigtig mange mennesker. Det har kun de selv interesse i. Pengeinteresser.

Comments are closed.

Scroll to Top