Giv Tankmanden en tanke

·

·

Nu da det er ved at være OL-tid og dermed tid til at Kina skal have en krammer af alle de demokratiske stater i verden (med et lille jamen-så-søde-synes-vi-da-heller-ikke-de-er-host), synes jeg det er passende at give Tankmanden en lille tanke. Manden, der den 5. juni 1989 valgte at stille sig op foran en hel række tanks for at protestere over massakren på Tiananmen.

Den ukendte mand, hvis skæbne ingen kender, er et ikon i den vestlige verden. Ja, forhåbentlig i hele verden uden for Kina. I Kina kender universitetsstuderende ike historien. Google filtrerer billederne af ham væk, når man søger på Tiananmen i Kina. Yahoo udleverer informationer om og e-mailkorrespondance fra personer, der går mod censuren, til staten (og vil ikke lave om på det). Den statslige censur kører ufortrødent videre og Google, Yahoo, Microsoft og de masser af andre tjenester, der måtte have ønske om profit profit profit på det kinesiske marked hjælper mere end andre nogensinde vil være i stand til. Kapitalinteresserne støtter et korrupt kommunistregime uden at blinke. Pengegriske sataner.

Men apropos Google, så ligger der på deres videosite en rigtig god Frontline-dokumentar fra 2006 om Tankmanden. Se den her. Før Kineserne.

Du har god tid.

The Tank Man (53 min.)

Der er også en længere udgave, som er lidt bedre fortalt.

The Tank Man (75 min.)