Jeg styrede lige vandboardet forbi Social Science Statistics Blog igen i aftes. Det gør jeg jævnligt, men det er egentlig ærgerligt sjældent, at der er gode indlæg efterhånden. Men.
Denne gang var god. De kunne nemlig fortælle, at Harvard har sørget for, at deres ansatte ikke bliver nødt til at slette artikler fra deres blog/websites/whathaveyou, hvis den skal trykkes i et tidsskrift. Harvard har (som et af de første universiteter?) indset, at et tidsskrift ikke nødvendigvis er den bedste eller eneste måde i verden at få videnskabelige artikler distribueret på. Derfor ingen enerettigheder til tidsskrifterne.
In legal terms, the permission granted by each Faculty member is a nonexclusive, irrevocable, paid-up, worldwide license to exercise any and all rights under copyright relating to each of his or her scholarly articles, in any medium, and to authorize others to do the same, provided that the articles are not sold for a profit.
Det er enormt gode nyheder og lægger endelig op til, at videndeling bliver taget alvorligt for videndelingens skyld – ikke kun for profit og uklædelig akademisk selvtilstrækkelighed. Tak, Harvard.
Nogen der ved, hvordan den slags bliver taklet på de danske universiteter?
Nogen der ved, hvordan den slags bliver taklet på de danske universiteter?
Jae, lidt. DTU har siden 2005 haft “en politik for »arkivering og publicering af DTU-forfatteres værker«, der kræver, at der gives fri adgang til DTUs forskning.” (fra Dorch).
I praksis går det selvfølgelig ikke helt så godt.
Bertil Dorch (Det Kongelige Bibliotek, ph.d., http://openaccess.kb.dk/) skriver også:
Se evt. også artikel fra information.