Don’t Rape Women – they might have AIDS

Det burde være en god joke, men er i stedet en nødvendig påmindelse til mænd i Liberia. Efter 14 års borgerkrig er der en arbejdsløshed på ca. 85 %, der blandt meget andet betyder, at piger bliver nødt til at prostituere sig for at få råd til skolegang og landet ligger generelt i ruiner. I forgårs fandt anden runde af det første demokratiske valg efter borgerkrigen sted. I første runde fik en af mine allerstørste helte gennem tiderne, den tidligere AC Milan-spiller George Weah, flest stemmer. Han blev i 1995 kåret til verdens bedste fodboldspiller, men spørgsmålet er, om han kan blive nogen god statsleder i et land, der om noget trænger til en reformator. Weah kunne sagtens være et bedre bud på en “reformator” end modkandidaten, Ellen Johnson-Sirleaf, men hun er nok langt hen ad vejen et bedre bud på “en god statsleder”. Ellen Johnson-Sirleaf er uddannet på Harvard, tidligere finansminister og har blandt andet arbejdet i Verdensbanken. George Weah er tidligere fordboldspiller, fuldførte aldrig gymnasiet og har ikke har ret stor politisk erfaring. Ikke desto mindre er der noget nær dødt løb. Det handler med andre ord ikke kun om erfaring, men også om at høste vælgernes tro på, at kandidaten er den rette til at få genskabt et meget fattigt land. Erfaring kontra fornyelse. Den gode gamle politiske kamp. Men denne gang en demokratisk kamp.

Scroll to Top