Ohhhh Sandy

[Hvis du vil læse om mine tanker efter Sandy, kan du læse det nyere indlæg, “Post-Sandy“]

Som det sig hør og bør når et stykke ubehageligt natur går mod de amerikanske kyster, er der panik i TV. Men det lader nu engang også til at blive slemt på disse kanter. I Haiti er mindst 51 mennesker døde pga. orkanen, så det er absolut en seriøs affære. Indtil videre er der hos os blot en frisk vind ((Vinden har en styrke på et sted omkring 35 km/t, hvilket i følge Beaufort-skalaen er en frisk vind)) og meget tæt støvregn, men det skulle blive værre og værre hele dagen.

Vi sidder og følger NBC New York på tv, men vi har slukket lyden; tænk på dækningen som at have 25 Peter Tanev’er placeret langs hele den jyske vestkyst. I følge dem og The Weather Channel er der ikke meget der tyder på, at vi overlever. Med mindre, selvfølgelig, vi køber noget jordnøddesmør, en trailerfuld batterier til transistorradioen og har fyldt godt med benzin på bilen. Vi har hverken bil eller transistorradio, så vi må nøjes med brød og jordnøddesmør. Den slags kan man selvfølgelig heller ikke engang gå fejl af i bedre tider.

Svigerforældrene er på besøg, så der sker da lidt ud over det sædvanlige på deres tur ((Det er faktisk ved at blive en ting, vi sørger for, hver gang vi har gæster. Da min storesøster var her med sine piger, var byen på den anden ende, fordi en mand gik amok ved Empire State Building og dræbte sin tidligere kollega, og da Maria og Martin var her for ganske nylig, faldt en mand ud fra 2. balkon da vi var til Justice-koncert. Han slap vist med et par brækkede ben.)). De var en tur på Guggenheim i går, men alt tyder på, at dagen i dag og i morgen kommer til at foregå hjemme hos os. Puk har ferie fordi forældrene er her, og jeg har fået at vide, at jeg skal arbejde hjemmefra i dag og sikkert også i morgen. Subwayen lukkede ned klokken 19:00 i går og museer og de fleste butikker er lukkede. Selv superkapitalisterne i Wall Street holder lukket! Manhattan er med andre ord væsentlig mindre livlig end normalt (mest på grund af mit fravær, selvfølgelig). Nogen kalder Manhattan for en ghost town, men så vidt jeg ved, sidder folk ikke indenfor og hygger sig med familien i ghost towns. Men jeg er sikker på, at du forstår, hvad nogen mener.

Mange familier sidder selvfølgelig heller ikke i deres hjem og hygger sig. Zone A er blevet instrueret i at evakuere, så omkring 375.000 new yorkere er blevet instrueret i at flytte på shelter eller overnatte hos familie eller venner. Vi bor i Zone B, så vi forventer at måtte blive hjemme gennem hele orkanens hærgen.

Jeg følger selvfølgelig med i slagets gang på en del forskellige kanaler. Sejest er nok New York Times’ webcam og Google Crisis Map (klik på linket for at se det i fuld skærm med alle filtre og layers):

Det er også imponerende at følge med i Wundergrounds blogs (hat tip @guan), og så er der selvfølgelig en af de sejeste datavisualiseringer nogensinde, Fernanda Viégas og Martin Wattenbergs ((Fernanda Viégas og Martin Wattenberg står i spidsen for visualiseringsgruppen i Googles “The Big Picture“)) Wind Map.

I følge The Weather Channel (som kører på 4. døgn med 24-timers dækning af Sandy!) rammer orkanen kysten et sted omkring det sydlige New Jersey eller Delaware, så vi kommer til at ligge på højre side af orkanen, hvilket skulle give os mindre regn og måske knap så stærke vinde som eksempelvis Washington DC, som kommer til at ligge på venstre side, eller Baltimore og Philadelphia, som begge ser ud til at få en ordentlig omgang, fordi de ligger tættere på orkanens rute.

Og til sidst, et billede fra vores tagterrasse før det går løs:

 

UPDATE

Det lader til, at oversvømmelser er det største problem for New York (som forventet), så her er et kort over, hvor på østkysten oversvømmelserne er værst. Lige nu (19:56 Eastern Standard Time) ser man klart, at New York-området er hårdest ramt med rekordhøje vandniveauer.

Scroll to Top