Hvor meget strøm skal der til…

En af dagens historier i Politiken handler om en mand, der ville slå muldvarpe ihjel ved hjælp af nogle stærkstrømskabler. Det er jo meget sjovt, og selv om jeg normalt ville have forventet at finde historien hos Politikens søstre på Ekstra Bladet, så er det jo alt sammen helt fint. Men jeg synes dog ikke, at forklaringen af stømstyrken er synderlig informativ. I min verden nærmest forvirrende:

Strømmen, der ifølge en talsmand for politiet i Stralsund nord for Berlin, var stærk nok til at køre en cementblander, slog manden ihjel.

Aha. Men hvor meget strøm skal der til at køre en cementblander? Jeg har kun sjældent sat generatorer (i hvert fald det der strøm-noget) op over for hinanden for at måle strømforbrug for hhv. cementblander og … skal vi sige noget dagligdags, som i det mindste mere end tre promille af befolkningen kan sætte sig ind i … Femten kaffemaskiner? Fem fladskærme?  Tre vaskemaskiner? Eller en tørretumbler? De skulle nemlig være onde. “5 kr. pr. tørring” hørte jeg engang en vicevært sige. Og så er det velsagtens rigtigt.

Alternativt er “strømmen slog manden ihjel” rigeligt med information til at fortælle mig, at der var meget af den. Den omvendte situation kunne dog sagtens have været informativ: “Strømmen, der var stærk nok til at slå en mand ihjel, fik lige nøjagtig cementblanderen til at snurre.”

9 thoughts on “Hvor meget strøm skal der til…”

 1. Tror det må have været 400 volt da det er sjældent noget arbejdsmæssigt kører på 230 volt.

  Desuden er det ikke volt der slår ihjel men amperene, kan bare ikke huske hvor meget der løber i et 400 volts kabel 🙁

 2. Der findes nu (udmærkede) cementblandere, der kører 230 volt.

  Man kunne dog lave et eksperiment: klip ledningen til cementblanderen over, sæt en trinløs dims (jeg ved ikke hvad jeg skal kalde den) på stikket, så man kan skrue op for strømmen. Lad en person holde begge ender af ledningen, så strømmen går fra kontakten, gennem personen og ind i blanderen. Tænd for strømmen og skru gradvist op for den og se, om personen dør, før cementblanderen kører eller omvendt. Det skulle ende den diskussion en gang for alle.

  (Eventuelt kunne man skifte “person” ud med “ansvarlig journalist for ovennævnte artikel”)

 3. Jeg er beæret over, at I deler jeres viden om cementblandere med mig og resten af verden. Vi skal oplyses, skal vi!

  Ricco, fantastisk god idé. Har du patenteret den?

 4. Og nu til noget helt andet… Med ny internetforbindelse (eller hvad sådan noget hedder for jer der faktisk ved noget om den slags) ser din side jo næsten helt normal ud igen – lige med undtagelse af é’erne, der er nogle fine firkanter.

  Og tak for sidst for øvrigt.

 5. Hvorfor kom jeg så sent ind i hele debatten om cementblanderen? Hvad vil I vide? Jeg er sikker på, at jeg har et notat om det et sted… Måske fra Cementens hvem, hvad, hvor, eller var det på Proces- og Maskinkurset…? Hm. Jeg må lige vende tilbage…

  Ricco, jeg tror dog godt, du kan glemme at patentere din ide. Det er en alment kendt metode i branchen.

 6. Jeg tror desværre, at I er helt galt på den. Politimanden sagde “stærk nok til at køre en cementblander”. Ukyndig som jeg er, googlede jeg cementblander, og jeg kan konstatere, at sådan en rent faktisk skal køres!

  Jeg tror derfor ikke, vi behøver at snakke om volt og ampere – jeg tror simpelthen det handler om at finde ud af, hvorvidt den omtalte cementblander havde servostyring! Hvis ‘ja’ – strømmen var ikke nødvendigvis specielt stærk. Hvis ‘nej’ – wauw!

Comments are closed.

Scroll to Top