Categories
In Danish

Verdensbankens data er sluppet fri

Med tirsdagens nyhed om, at Verdensbanken frigiver alle deres data, begynder der langt om længe at tegne sig et billede af en verden, hvor selv de mest magtfulde og hemmelighedskræmmende institutioner frigiver data. Når Verdensbanken, USA og England frigiver data kan alle nationer og transnationale organisationer gøre det. Og bør gøre det. For det fortæller os EKSTREMT meget om verden, og hvad vi kan gøre for at gøre den bedre.

Det (en slags) startede med den svenske professor i offentlig sundhed, Hans Rosling, som i nedenstående TED Talk fra 2006 viste nogle ekstremt seje illustrationer af data. Han har tidligere boet i blandt andet Mozambique og fokuserer da også i denne TED Talk på udviklingslandenes udvikling. Det er seje sager!

I år udgav Google så Google Public Data Explorer, som bygger på Hans Roslings idéer. Indtil nu har Google blot benyttet de få tilgængelige data, der findes rundt om på webbet – blandt andet de få åbent tilgængelige data som Verdensbanken har stillet til rådighed indtil nu.

Manden bag internettet, Tim Berners-Lee, har også senere givet et par TED Talks, der handler om emnet. De to vigtigste kan ses nedenfor. De er fra hhv februar 2009 og februar i år:

Men snart kan vi altså forvente mangt meget mere fra blandt andet Google Public Data Explorer. Tim Berners-Lees seneste TED-præsentation viser dog, at det ikke kun er Google, der kan få alle disse data til at leve. Med den fulde dataåbenhed er mulighederne reelt uendelige og jeg kan slet slet ikke vente på at se, hvad alle de kløgtige mennesker rundt om i verden får ud af dataene – i første omgang gennem Verdensbankens egen konkurrence, Apps for development, som Verdensbankens præsident, Robert B. Zoellick blandt andet fortæller om:

Det her kan sagtens vise sig at være første skridt på vejen til en række ekstremt væsentlige værktøjer, apps og infographics, der kan gøre det vanvittigt meget nemmere for både nationalstater, NGO’er og FN-organisationer at håndtere de store forskelligheder, der findes på selv lokalt niveau.

Den Åbne Datarevolution er i gang!

By René Clausen Nielsen

I'm pretty much in love with a data. Or, the knowledge we can extract from it. Or, rather, the better decisions that can be made based on said knowledge.

I hold a M.Sc in Sociology a MA in Historical Social Enquiry (Social History + Historical Sociology + Global Development), and work as Information Management Lead at the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies. I guess you can call me a Computational Sociologist of Global Development and Humanitarian Action. No less.

That's pretty much it, really.

1 reply on “Verdensbankens data er sluppet fri”

Comments are closed.