In Danish

Danmarks rolle i koloniseringen af Afrika

I starten af det nye år viser DR2 tre dokumentarudsendelser om danskeres rolle i Belgiens brutale kolonisering af Congo. Det er tre udsendelser, som jeg ser meget frem til, men de stresser mig også lidt. Betyder det, at jeg bør genlæse Joseph ConradsHeart of Darkness” før udsendelserne? Ved første gennemlæsning i gymnasiet var jeg ret betaget af bogen; anden gang, da det var i studieøjemed på University of Manchester, var jeg overbevist om, at det måtte være blandt de bedste bøger, der nogensinde er skrevet. Vil en tredje gennemlæsning få den op i min top-3? Nedenstående citat giver mig i hvert fald lyst til at læse den igen:

In a few days the Eldorado Expedition went into the patient wilderness, that closed upon it as the sea closes over a diver. Long afterwards the news came that all the donkeys were dead. I know nothing as to the fate of the less valuable animals. They, no doubt, like the rest of us, found what they deserved. I did not inquire.

Det er sætninger som denne, der gør bogen så fascinerende. Var Conrad en jubelfascist eller en arg modstander af koloniseringen? Begge dele eller midt imellem? Jeg mener selv, at han var en tydelig modstander af koloniseringen, som blot havde datidens (ca. 1900) perverterede syn på egen civilisations fortræffeligheder – og på andre civilisationers (og især afrikanske civilisationers) bestialitet. Hvis jeg læser bogen, bliver jeg også nødt til at gense Apocalypse Now. Det er jo så mere end tre timer oven i hatten, jeg skal have fundet (skal selvfølgelig se Redux-versionen). Når jeg alligevel er igang, skal jeg jo nødvendigvis også nyde lidt Koplevs krydsfelt (husk at tilføje podcast). Kjeld Koplev havde i 2003 besøg af Peter Tygesen, som fortæller om sin dengang nyudgivne bog “Congo – formoder jeg“. En bog som jeg helt sikkert ikke når at læse, men forhåbentlig når at få kigget lidt i. Har i hvert fald lige bestilt den. Jeg burde også sætte mig ind i historierne om Stanley og Dr Livingstone, men hvis jeg bare når en brøkdel af ovenstående, er jeg såmænd meget tilfreds. DR2, kan I ikke se, at I driver mig til vanvid?

I'm pretty much in love with a data. Or, the knowledge we can extract from it. Or, rather, the better decisions that can be made based on said knowledge.I hold a M.Sc in Sociology a MA in Historical Social Enquiry (Social History + Historical Sociology + Global Development), and work as Information Management Lead at the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies. I guess you can call me a Computational Sociologist of Global Development and Humanitarian Action. No less.That's pretty much it, really.

 1. Glæder mig også uhyggeligt meget til udsendelserne på DR2 i det nye år – selvom jeg ikke får helt så meget stress….

  Til gengæld ville jeg blot lige anbefale Martin Dugards ” Into Africa: The Epic Adventures of Stanley and Livingstone”

 2. Ã…hh nej, ikke flere anbefalinger. Jeg kan snart ikke klare mere 😉

  Well, ok. Tak for tippet 🙂

 3. Udsendelser eller ej – Heart of Darkness er altid et gensyn (genlæs?) værd, ligesom Apocalypse Now er det. Ak ja, Stenbæks entusiasme er stadigvæk brændemærket dybt ind i min sjæl.

 4. … og min engelske lærers entusiasme var endda en anelse mere vidtgående end Stenbæks. “Literary masterpiece” og andre af den slags udgydelser fyldte mere end selve fortolkningen af den. Det, sammen med det faktum, at underviseren var en arketypisk universitetsprofessor med stort gråt hår, gjorde det ikke mindre underholdende.

 5. Linda Bastholm Jensen

  Hej.

  Jeg ved godt, at du er træt af anbefalinger, men jeg MÅ bare anbefale den mest fantastiske bog om Afrika nogensinde, “Dr. Livingstones samtlige rejser gennem Afrika”. Når Livingstone kommer, kan både Tarzan, Allan Quatermain og Indiana Jones godt pakke sammen, for deres oplevelser er bogstavelig talt småting i forhold til Livingstones, som jo samtidig også er autentiske.

  Jeg fik bogen af mine bedsteforældre – den er fra år 1909 og desværre næsten umulig at finde idag. Derfor er 1909 – udgaven også skrevet i et gammeldags sprog og med store bogstaver i navneord og aa i stedet for å. Men det vænner man sig snart til, for den er ikke til at slippe. Jeg fandt tilfældigvis en lidt nyere udgave fra 1941 i en genbrugs-bogbutik, “Livingstone. Rejser i Afrika”, som har et lidt nemmere sprog.

  Hvis du nogensinde tilfældigvis støder på en af dem i en genbrugsbutik eller til et loppemarked, så KØB DEN STRAKS OG BEGYND AT LÆSE SAMME DAG!!!! Du vil IKKE fortryde købet, for det er et af de største eventyr i verdenshistorien og en uforglemmelig og enestående oplevelse!

  Det kan være meget godt med eventyr i Midgård, på Hogwarts, i Narnia og lignende, men disse 2 bøger beviser, at virkeligheden i vores egen verden af og til overgår det mest utrolige eventyr. Det samme gælder nogle film om Afrika, som er ligeså fantastiske, Tippi-filmene.

  Tippi er en fransk pige, hvis forældre flyttede til Afrika for at filme og fotografere dyr til naturfilm og rejsereklamer. Tippi har en enestående evne – hun kan lege med de vilde dyr, uden at de gør hende noget!!!! Tror du ikke på mig? Så søg på google efter billeder af Tippi Degré, Tippis Afrika, Tippi, Tippi Of Africa, Around the world with Tippi eller Lé monde selon Tippi.

  Den første og mest kedte Tippi-film hedder “Tippis Afrika” eller “Lé monde selon Tippi”, og der er også en filmserie på Animal Planet, hvor hun rejser jorden rundt og møder vilde dyr. “Filmtrick”, tænker du måske, og sådan siger mange til mig, når jeg fortæller om filmen. Men når så vi ser den sammen, og de skal vise mig alle tricksene, bliver de så mærkeligt stille og sidder med åben mund og store øjne. Man skal også huske, at de nyeste af filmene er 4 – 5 år gamle, og at den ældste er over 10 år, og dengang kunne man altså ikke lave så troværdigt snyd. Desuden siger de mange tusinde, der har mødt Tippi, at det passer, så ham Tarzan, der kun kan tæmme rimelig ufarlige dyr og ikke de farlige, kan godt pakke sammen.

 6. Jeg er så absolut ikke træt af anbefalinger. Tværtimod. Mange tak for det – det ser altsammen superspændende ud!

 7. Pingback: De gode menneskers land | The Wizards of Moz

Comments are closed.

%d bloggers like this: