Online sociale netværk

Som sociolog er de nye muligheder på internettet generelt meget spændende. Noget, der hæver sig over den gængse kommunikation, er dog de online sociale netværk, som nu har være fremme i et stykke tid. Her tænker jeg selvfølgelig især på friendster, som vist er det klart største netværk. Googles alternativ, Orkut kommer man nok heller ikke uden om. Der er et hav af andre steder, men for at det for alvor skal være spændende, synes jeg at udbredelsen skal være meget markant. Jeg har aldrig tilmeldt mig disse steder, men nu skal det være. Den første danske udgave er nemlig på trapperne, og jeg synes faktisk rigtig godt om idéen. Du kan allerede nu tilmelde dig hos Mingler, og dermed gøre som nu 2.000 andre har gjort.
En af de vigtigste idéer bag disse sociale netværk stammer fra socialpsykologen Stanley Milgram. Milgram er mest kendt for sine underkastelsesforsøg, hvor ganske almindelige mennesker lader sig overtale til at give en for dem ukendt person stød på op til 450 volt. Og det selv om vedkommende egentlig ikke har fortjent det (læs eventuelt den ret korte artikel The Perils of Obedience eller se William Shatner i filmen The Tenth Level). Når vi snakker om sociale netværk, er det i stedet hans teori om “Six Degrees of Separation“, der driver værket (hvis du igen har det bedst med at se det hele på film, kan du jo passende indlægge dig selv til at se på Will Smith og Donald Sutherland i Six Degrees of Separation). I en nøddeskal går det ud på (taget fra Minglers faq):

Teoretisk set kan du komme i kontakt med et hvilket som helst menneske på jorden ved at kontakte dine venner, hvorefter de kontakter deres venner og så fremdeles. Men det overraskende er, at du i gennemsnit faktisk ikke behøver at gå gennem mere end seks personer. Et forsimplet regnestykke kunne se sådan ud: Et gennemsnitlig menneske kender 50 personer i 1. grad (her er medregnet venner, familie, naboer, nuværende og tidligere kolleger, nuværende og tidligere studiekammerater osv., så det er lavt sat). Alle disse personer kender også i gennemsnit 50 personer. Hver af disse grupper af venner på 50 personer er dine venner i 2. grad. I 6. grad kender du således 50x50x50x50x50x50 = 15 milliarder personer. Dit personlige netværk dækker således hele Jordens befolkning flere gange allerede i 6. grad. Der er naturligvis mange gengangere, men det giver et godt billede af netværkets natur.

Med de nuværende 2.000 tilmeldte har alle danskere dermed teoretisk set en ven, der kender en, der er tilmeldt. Der er selvfølgelig ikke taget højde for repræsentaviteten, for det er jo nu engang på frivillig basis, det hele foregår. Men alligevel. Nå ja, og så kender du jo mig, så du er endnu bedre end danskerne generelt er 😉

7 thoughts on “Online sociale netværk”

  1. Kewl. Men vi skal have flere. Mere. Større. Maaaaaaaaaaaaaaaaaaagt. Ehem. Øhh, det var da dejligt, lad os håbe, at der kommer endnu flere til 🙂

  2. Så har jeg også tilmeldt mig. Argumentet med strøm var ikke til at stå for.

  3. @Jesper: Ja ikke? Jeg vil også være professor, så jeg kan få folk til sådan noget.

    @Flemming: Jeg ved ikke om det er endnu en naiv sjæl, men en naiv sjæl tilføjet, ja 😉

    Nu bliver det så bare spændende at se, hvad det er, jeg lokker os ud i 🙂

Comments are closed.

Scroll to Top