Udtynding virker

·

·

Projektet, som jeg har arbejdet på det meste af sommeren, er nu søsat. I går var der et indslag om det i TV-Avisen (efter ca. 15 min.) og i dag præsenterede Linda vores hendes fund på Dansk Kriminalistforenings temadag, “Hvad virker, og hvad virker ikke?“. Det blev et rigtig godt oplæg, og det virkede også til, at det blev vel modtaget af de tilstædeværende, som over en bred kam må betegnes som eksperter. Desværre var jeg ikke tilmeldt temadagen, så bare det at de gav mig lov til at overvære oplægget på en i forvejen fuld tegnet temadag, var meget fint. Det betød, at jeg ikke fik hilst på de ansatte fra Pension Skejby, selv om det kunne have været stort at møde dem. Det er lidt mærkeligt at have brugt så meget krudt på at skrive om et sted, som jeg aldrig har set, og hvor jeg aldrig har mødt eller talt med ansatte eller beboere. En statistikers dilemma. Hvis jeg da med god samvittighed kan referere til mig selv som “statistiker”. Noget jeg ville hade andre for og endda frabede mig. Pension Skejby er en af Kriminalforsorgens pensioner. Det, der gør pensionen speciel, er deres udtyndingsprincip, som går ud på, at en stor del af beboerne er ikke-kriminelle:

Inspirationen til den “udtynding” kom fra militærpsykologen Bent Rieneck. Han havde i en undersøgelse af danske værnepligtige dokumenteret, at positiv påvirkning/normoptagelse af eksempelvis kriminelle, var bedre i en kammeratskabsgruppe, end i en gruppe, der kun var udsat for et “systems” påvirkning gennem de ansatte

Lindas projekt gik ud på at finde ud af, om beboerne fra Pension Skejby sjældnere falder tilbage til kriminalitet end beboere fra andre af kriminalforsrogens pensioner (som via en række analyser viste sig at være fuldt sammenlignelige med Pension Skejby). Og sørme om ikke det viste sig, at Pension Skejbys beboere klarede sig signifikant bedre – både mht. recidiv (tilbagefald til kriminalitet) og uddannelsesmobillitet efter endt ophold. Vi er glade.